Afbeelding
Foto Pexels

4 redenen om als zzp’er te kiezen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

17 april 2024 om 14:08 Partnercontent

Als zzp’er ben je de spil van je eigen bedrijf. Jij draagt niet alleen de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van je werk, maar ook voor de gevolgen daarvan. Gaat er iets mis, dan komt de schadeclaim daarvoor bij jou terecht. In dit licht is het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) zekere geen overbodige luxe, maar eerder een absolute noodzaak om jezelf te beschermen tegen mogelijke risico’s en onvoorziene omstandigheden. We bespreken een aantal goede redenen waarom je als zzp’er zou moeten kiezen voor een AVB voor zzp’ers.

Bescherming tegen financiële risico’s

Laten we de belangrijkste reden als eerste noemen, en dat is je persoonlijke aansprakelijkheid voor eventuele schade of letsel dat je veroorzaakt tijdens je werkzaamheden als zzp’er. Deze schade kan tot claims leiden en daarmee tot financiële risico’s. Als je hier niet goed voor verzekerd bent of er helemaal niet voor verzekerd bent, dan kunnen claims van derden leiden tot aanzienlijke financiële verliezen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt de financiële bescherming die je op dit vlak nodig hebt door de kosten van juridische verdediging en eventuele schadevergoedingen te dekken. Zo kun je voorkomen een ongeluk of incident jou en je bedrijf financieel ruïneert.

Professionele geloofwaardigheid

Naast het beschermen van jezelf tegen financiële risico’s, is professionele geloofwaardigheid ook een reden om voor een AVB te kiezen. Het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan namelijk je geloofwaardigheid als professional vergroten. Potentiële klanten zien dat je de juiste stappen onderneemt om jezelf en je bedrijf te beschermen, en daarmee weten zij zich ook verzekert van een schadevergoeding in het geval van een claim. Dit kan hun vertrouwen vergroten in jouw betrouwbaarheid als partij om mee in zee te gaan. Zo kan de ABV een doorslaggevende factor zijn bij het binnenhalen van opdrachten of het aangaan van samenwerkingsverbanden.

Contractuele vereisten

In sommige gevallen heb je niet echt een keuze. Sommige opdrachtgevers stellen het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering namelijk als voorwaarde voordat ze met je willen samenwerken. Door het hebben van een AVB, kun je voldoen aan dergelijke contractuele vereisten. Zo vergroot je je kansen op het verkrijgen van opdrachten, of sluit je je zelf uit van potentiële zakelijke kansen als je géén bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt of neemt.

Gemoedsrust

Een niet te onderschatten reden om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, is simpelweg dat het gemoedsrust biedt. Met zo’n verzekering hoef je je geen zorgen te maken over de financiële gevolgen door schade aan derden als gevolg van onverwachte gebeurtenissen. Je kunt met vertrouwen en zekerheid je werk uitvoeren, wetende dat je gedekt bent door een adequate verzekering. Die gemoedsrust is van onschatbare waarde.

Kortom, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan gezien worden als een essentiële investering voor zzp’ers. Iedere investering kost geld, en dit geval gaat het om maandelijkse vaste lasten. Dat betekent misschien dat je minder overhoudt van je verdiende geld, of dat je moet proberen om wat meer geld te gaan verdienen. Maar als je dat afzet tegen de mogelijkheid dat je geconfronteerd wordt met een grote schadeclaim die je niet op de verzekering kunt verhalen en daardoor tot je faillissement kan leiden, kun je je afvragen of dat nu echt zo zwaar weegt. Liever nu wat minder te besteden hebben of niet harder moeten werken, dan straks in de financiële afgrond geworpen worden en je werk verliezen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie