Arthur van Dijk in de tuin van Bardo in gesprek met Simone Koops (links), Jacqueline Buijs en Christiaan Rhodius (rechts).
Arthur van Dijk in de tuin van Bardo in gesprek met Simone Koops (links), Jacqueline Buijs en Christiaan Rhodius (rechts). Ton Dijkstra / BDU

Arthur van Dijk wil tweede termijn als commissaris Noord-Holland

11 april 2024 om 10:26 Overig

HAARLEM Arthur van Dijk wil een tweede termijn als commissaris van de Koning in Noord-Holland. De 61-jarige VVD-politicus trad in 2019 aan in die functie en heeft minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge eerder dit jaar te kennen gegeven een herbenoeming te ambiëren. De nieuwe termijn van zes jaar begint op 1 januari 2025.

De procedure voor de herbenoeming kan van start gaan, heeft de minister geschreven in een brief aan Provinciale Staten van Noord-Holland. Die stellen op 13 mei een vertrouwenscommissie in voor de herbenoeming.

Van Dijk was in 2019 de opvolger van Johan Remkes. Provinciale Staten was destijds op zoek naar “een gezaghebbend en integer bestuurder die de inwoners van alle regio’s begrijpt en een ruimdenkend en communicatief sterk persoon is”. Eerder was Van Dijk voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en wethouder van de gemeente Haarlemmermeer.

De vertrouwenscommissie gaat later dit jaar in gesprek met Van Dijk, onder meer over de vraag of hij heeft voldaan aan de profielschets. Zo nodig overleggen Provinciale Staten met de minister over het functioneren van de commissaris. Daarna doen zij een aanbeveling aan de minister, die normaal gesproken wordt overgenomen. Als de koning ook zijn goedkeuring geeft, kan de minister het benoemingsbesluit tekenen.

De commissaris van de Koning zit vergaderingen voor van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. In het takenpakket zitten verder onder meer toezicht op de gemeenten in de provincie en het adviseren over koninklijke onderscheidingen. Ook speelt hij een rol bij het benoemen van burgemeesters.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie