Tegenvaller bij restauratie brug Halfweg.
Tegenvaller bij restauratie brug Halfweg. Robert Joore / BDU

Betonrot geconstateerd in brug Halfweg, flinke extra kostenpost

13 maart 2024 om 16:36 Overig

ZWANENBURG/HALFWEG Bij de brug Halfweg, dé verbinding tussen Halfweg en Zwanenburg, is betonrot geconstateerd. De brug over de Ringvaart ondergaat sinds november 2023 een grondige onderhoudsbeurt. In verband hiermee werd eind januari het brugdek eruit gehesen. Dat is maandag weer op zijn plek teruggelegd. De verwachting is dat de opgeknapte brug na deze week, als alle werkzaamheden zijn afgerond, weer open kan.

“Verschrikkelijk balen”, laat Ron de Lange, specialist ontwikkeling bij het gemeentelijke Ingenieursbureau (IB), weten. De betonrot zit aan de onderkant van de zogenoemde aanbruggen. “In alle zes de betonbalken.” De aanbruggen verbinden aan zowel de Halfwegse als aan de Zwanenburgse kant het brugdek met het landhoofd.

Het euvel moet in de nabije toekomst alsnog worden weggewerkt, want betonrot kun je niet zomaar op zijn beloop laten. Ron de Lange verwacht dat tussen nu en één tot anderhalf jaar het euvel kan worden aangepakt. Tot die tijd is het veilig om over de brug te rijden. 

“Niemand hoeft bang te zijn, dat kunnen we met zekerheid zeggen. We hebben dat gecontroleerd én berekend. We houden de boel ook goed in de gaten en zullen ingrijpen indien nodig. We zijn nog aan het onderzoeken of zwaar vrachtverkeer er wel of niet overheen kan.”

Het extra werk aan de brug gaat een dure grap worden. “Alles bij elkaar opgeteld, dus bijvoorbeeld ook de verkeersmaatregelen, heb je het al gauw over enkele honderdduizenden euro’s”, aldus De Lange.  

Als de werkzaamheden aan het wegwerken van het betonrot beginnen, zal de brug weer zes weken dicht moeten. Ron de Lange hoopt dat de werkzaamheden aan de brug kunnen worden gecombineerd met de werkzaamheden aan de Oranje Nassaustraat in Halfweg. “Dat is altijd beter, om dingen tegelijk aan te pakken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie