Een grondreinigingsinstallatie komt mogelijk vanaf najaar 2024 naast de Zwanenburgbaan te staan.
Een grondreinigingsinstallatie komt mogelijk vanaf najaar 2024 naast de Zwanenburgbaan te staan. Ton Dijkstra / BDU

Omwonenden Schiphol blijven ongerust ondanks informatiebijeenkomst PFAS-verontreinigde grond

13 maart 2024 om 12:56 Natuur en milieu

HOOFDDORP Halverwege de informatiebijeenkomst over de opslag en het reinigen van PFAS-verontreinigde grond op Schiphol hield Maurice van Uden van stichting SchipholWatch het voor gezien. “Ik kon niet langer tegen het gejok.”

De bijeenkomst afgelopen maandag in het raadhuis van Haarlemmermeer was opgezet om verontruste omwonenden antwoord te geven over de opslag en het reinigen van verontreinigde grond aan de noord-westkant van Schiphol, vlakbij Badhoevedorp. Dit gebeurde door vertegenwoordigers van de omgevingsdienst, de gemeente, de GGD en Schiphol. Onder meer de richtlijnen in de vergunningen en het toezicht kwamen aan bod. Ongeveer honderd mensen waren op de informatieavond af gekomen.

Op het online platform Hallo Badhoevedorp wordt aangegeven dat bezorgde omwonenden nog niet werden gerustgesteld. ‘Er zijn bijvoorbeeld geen metingen gedaan in de omgeving van Schiphol naar de bodem en naar PFAS deeltjes in de lucht. Verder werden de vragenstellers niet gerustgesteld over de gezondheidsrisico’s rond de schoonwasfabriek en of het vervoer van de tonnen vervuilde grond alsmede de opslagmethode wel veilig gebeurt’, zo is te lezen.

NAAST DE WAARHEID

Van Uden van stichting SchipholWatch, wat strijdt voor een betere leefomgeving en tegen de verdere groei van Schiphol, had het mede daardoor al snel bekeken: “Directeur Mario Bakker van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied benutte de helft van zijn twintig minuten spreektijd met nietszeggende uitleg over zijn organisatie. Vervolgens zat hij naast de waarheid door te stellen dat er geen milieu-effectrapportage nodig is voor het reinigen van de vervuilde grond. Dit terwijl het ministerie daar wél voor pleit. Ik begrijp die stelling, de omgevingsdienst legitimeert zo haar handelen.”

“De opzet van de avond leek mij vooral het sussen van de omwonenden. Emoties voorkomen en rustig blijven. En dat terwijl er naast de woonkern in Badhoevedorp zwaar giftige stof ligt opgeslagen. De zaal kreeg daarom een nogal technisch en juridisch verhaal te horen. Na de presentatie werd er in groepjes verder gepraat, wat het overzicht nog troebeler maakte. Ik ben toen vertrokken.”

HOORZITTING

Van Uden richt zich nu op de hoorzitting over de vergunning die Schiphol kreeg om de gifgrond op de bewuste locatie op Schiphol op te slaan en te reinigen. Omwonenden dienden meer dan 600 bezwaren in na een oproep door de lokale partij Eén Haarlemmermeer.  Dinsdag 19 maart kunnen ze toelichting krijgen op het gemeentekantoor in Hoofddorp. 

“Daar zal blijken of de vergunning wordt ingetrokken en zo nee, of bezwaarmakers krachtig genoeg zijn een rechtszaak te starten”, kijkt de activist vooruit. “Dat zou volgens ons moeten gebeuren gezien de experimentele installatie waarmee het PFAS moet worden schoongemaakt. Er kan van alles misgaan, zoals onlangs nog bleek bij een bedrijf in Lisse, waar met PFAS verontreinigde grond van de Zwanenburgbaan werd aangeboden als schone grond.”

TEVREDEN

Overigens laat de omgevingsdienst tevreden te zijn over de avond. Woordvoerder Annerieke Dekker: “De zaal was goed gevuld met omwonenden en andere belangstellenden. Het is goed dat we hen op deze manier konden informeren. De opzet waarvoor we gekozen hadden, werkte goed. We hebben eerst uitleg gegeven over de rol van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en onze taken op Schiphol. Daarna konden de deelnemers naar verschillende informatietafels toe om hun vragen te stellen aan collega’s van de omgevingsdienst en vertegenwoordigers van de GGD en van Schiphol. Dat werkte laagdrempelig.”

“We zijn tevreden dat wij met deze bijeenkomst zoveel belangstellenden hebben kunnen informeren over de met PFAS-verontreinigde grond. Uiteraard zijn niet alle zorgen ineens weggenomen en blijven er nog vragen over. Daar zullen wij de komende tijd vaker aandacht aan besteden, onder andere via informatie op onze website.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie