Kinderen naar Westerkim | 'Ik vind het zo zielig voor ze'

Nieuws

NIEUW-VENNEP "Dank je wel, wat is dat mooi!" Bewoners van verzorgingshuis Westerkim werden vrijdagochtend verrast door de kinderen van groep 7 van basisschool de Polderrakkers. Naar een initiatief van leerlinge Rachel Vlijm brachten de kinderen met juf Marjolein zelfgemaakte kerstkaarten naar de huiskamergroepen.

Kerst vier je meestal met familie en vrienden, maar bij ouderen ligt dat vaak anders. Wel één miljoen ouderen zijn eenzaam, en 200.000 daarvan zijn zelfs helemaal alleen met de feestdagen. De kinderen van de Polderrakkers zagen het op het NOS Jeugdjournaal. Het maakte indruk en ze wilden die mensen graag aandacht geven. Rachel, die meermalen op bezoek is geweest in Westerkim bij een buurman met Alzheimer, dacht meteen aan de bewoners van het verzorgingshuis. "Ik vind het zo zielig voor ze." Ze kwam op het idee om met de klas zelf kerstkaarten te maken en die naar de ouderen toe te brengen.

[WENSJES] Op van thuis meegebrachte kaarten werden mooie tekeningen gemaakt en lieve kerstwensjes geschreven. Ze vonden het leuk om te doen. Max, Rosa, Nick, Dion, Timo en Rachel gingen op bezoek op de eerste etage van de gesloten afdeling, de andere leerlingen op de tweede, derde en vierde verdieping. De huiskamers waren al helemaal in kerstsfeer, met zelfgemaakte kerststukjes op de tafels en mooie versierde bomen.

Het initiatief van Rachel werd heel erg gewaardeerd. De bewoners keken er echt van op, waren blij verrast en vonden het zo leuk dat de kinderen kaarten speciaal voor hun hadden gemaakt. Het was een sprankje licht in donkere dagen. Ze pakten ze telkens weer op om ze te bewonderen en lieten elkaar, de begeleiders en de vrijwilligers hun mooie kaarten zien. Hoewel heel verlegen, maakten een aantal kinderen een praatje met de bewoners, andere zongen kerstliedjes. En de kinderen kregen fris en chips. "Zo vroeg krijg ik nooit chippies!", aldus een van de kinderen, die dat erg kon waarderen.

[FEESTELIJK] De groepen 4, 5 en 6 van de Polderrakkers stuurden zelfgemaakte kerstkaarten op naar het Ouderenfonds, dat samen met Post.nl de kerstkaartenactie organiseert en deze week in het hele land post uitdeelt aan ouderen die een eenzame kerst tegemoet gaan.

Westerkim maakt het in de kersttijd weer heel gezellig voor alle bewoners. Zo komen er diverse koren zingen en kan er 21 december worden genoten van een heerlijk kerstdiner aan feestelijke gedekte tafels. Op eerste kerstdag is er het kerstontbijt. Als de wensjes van de Polderrakkers uitkomen wordt het voor iedereen een heel gelukkig kerstfeest.

Tekst: Ria Meuleman

advertentie