Burgerveen wil energieneutraal dorp

Nieuws

BURGERVEEN Al jaren is het de droom van de dorpsraad van Burgerveen om het dorp energieneutraal te maken. Nog niet lang geleden sprak dorpsraadvoorzitter Sjaak Pappe daarover met het Witte Weekblad: "Dat energieneutraal maken is helaas in Nederland nog niet zo eenvoudig. Wij hebben als dorpsraad niet de illusie alles daarover te weten, maar je hebt laaghangend fruit zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, vloerverwarming en isolatie."

Sjaak Pappe gaf aan het te betreuren dat je daarbij als individu alles zelf moest uitzoeken en daarover beslissen: "Wij willen dat er een pakket ontwikkeld wordt dat ontzorgt. Want naast de milieu insteek gaat het toch altijd om gemak en geld. Om dat alles zelf te doen kost teveel tijd. Wij zijn daarin aanvankelijk geholpen door Enginn. Nu willen wij dat een gemeentelijk projectmanager dit idee voor ons opschaalbaar maakt."

Die opschalende gemeentelijk projectmanager is er duidelijk niet van gekomen, want Enginn roept nu ondernemers op om met innovatie duurzame oplossingen te komen voor een zelfvoorzienend dorp. Het team van Enginn meldt daarover het volgende: "Burgerveen wil in de toekomst op een duurzame manier in haar eigen energie voorzien. Enginn ondersteunt dit ambitieuze dorp in het realiseren van die ambities. Samen met bewoners en ondernemers werken wij aan een blauwdruk die dit mogelijk moet maken. Heb jij als ondernemer een innovatie oplossing die hieraan bijdraagt? Deel deze oplossing met ons (gericht aan julius@enginn.nl) vóór 14 januari."

[3.000] Enginn meldt nog dat Burgerveen een klein dorp in de gemeente Haarlemmermeer is met ongeveer 3.000 inwoners: "Ondanks haar kleine formaat is de ambitie van Burgerveen hoog, want Burgerveen wil gewoon in de toekomst in haar eigen energie kunnen voorzien." Enginn zal samen met bewoners de ingebrachte oplossingen gaan bekijken en selecteren: "In maart presenteert Enginn dan een blauwdruk om daar dan samen mee aan de slag te gaan."

Tekst en foto: Frans Tol

advertentie