
G-team sv DIOS heeft plek voor nieuwe spelers, ook dames en meiden zijn welkom
13 september 2023 om 15:00 VoetbalNIEUW-VENNEP Bij sv DIOS in zijn ze zo’n tien jaar geleden begonnen met G-voetbal. Inmiddels hebben ze twee jeudgteams en één seniorenteam. Met name voor de jeugd is men op zoek naar nieuwe aanwas. Dames en meiden zijn ook welkom.
GROEI
De G-sport begon bij sv DIOS in 2010 met twee trainers/begeleiders, een coördinator en drie bijzondere kinderen die graag wilden voetballen maar niet terecht konden bij het reguliere voetbal. Al snel groeide deze groep en kon er een team worden geformeerd.
Coördinator Arie Holleman: “Die groep is door de jaren heen een stuk groter geworden, we hebben nu meer dan twintig spelers. Dat is best bijzonder voor een dorp als Nieuw-Vennep. Niet elke voetbalclub heeft een G-team, dus we hebben ook leden uit de regio. Onze spelers zijn verdeeld over twee teams. We hebben een jeugd- (JG2) en een seniorenteam (G1) met 18-plussers. Bij andere teams merk je dat jongeren stoppen als ze gaan studeren of verhuizen, maar bij ons G-team gaat dat niet op. Ze blijven lekker voetballen.”
OLYMPISCH STADION
De jeugdteams spelen een onderlinge competitie, met teams uit de regio, de zogenaamde Friends League. “Dit is een competitie in toernooivorm waarbij plezier, respect en sportiviteit voorop staat. We spelen in één regio, maar soms betekent het alsnog een uur rijden. Er zijn nu eenmaal niet zoveel G-teams. Maar je komt ook op bijzondere plekken. Dit weekend speelt het jeugdteam bijvoorbeeld in het Olympisch Stadion.”
Het seniorenteam doet mee aan de G-competitie. “Ze spelen in de derde klasse en komen soms teams tegen met veel oudere spelers. Dat is leuk om te zien, mooi dat ze nog steeds voetballen. De spelers van ons seniorenteam zijn ook al heel lang bij elkaar. Ze hebben een goede band.”
G-voetbal wordt gespeeld volgens een door de KNVB aangepast reglement: op een half veld. De wedstrijden duren minder lang en de regels lijken op die van de pupillen. Ook staan er minder spelers in het veld: in totaal acht, inclusief keeper.
PLEZIER
G-voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden. Zij kunnen daardoor niet of moeizaam hun plek vinden in het ‘reguliere’ voetbal. Het blijft voetbal, maar bepaalde aspecten worden indien nodig aangepast. Het motto van de begeleiders is: ‘normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet!’
Behalve voor kinderen met een lichamelijk en/of verstandelijke beperking biedt G-voetbal ook kinderen met een autistische stoornis, chronische ziekte, psychische- of meervoudige beperking de mogelijkheid om te voetballen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan. Kinderen vanaf zes jaar zijn welkom bij de G teams.
“Bij de indeling van de G-teams wordt in eerste instantie gekeken naar ‘voetbal’ leeftijd. Jongens en meisjes spelen in hetzelfde team. Plezier en respect voor elkaar staan voorop. Ook wordt er gebouwd aan zelfvertrouwen en hoe je omgaat met winst en verlies tijdens een sportieve prestatie.”
DOEL
Voetballen op het hoogste niveau, daar is het Holleman niet om te doen. “We willen een leuk spel spelen. Het creëren van mogelijkheden voor alle kinderen, en rekening houden met elkaars beperkingen, is waar we voor staan. Wij vinden het belangrijk dat kinderen plezier in het spel beleven, samen kunnen spelen, mee kunnen doen, en binnen hun eigen mogelijkheden kunnen presteren. En we hopen natuurlijk ook dat ouders kunnen genieten van het sporten van hun kinderen.”
AAN TAFEL
De G-teams horen echt bij de club, net als ieder ander team. “We zijn hier echt met open armen ontvangen en praten over alles mee. Natuurlijk hebben we niet overal raakvlakken, maar we zitten wel aan tafel.”
NIEUWE AANWAS
DIOS heeft plek voor nieuwe spelers. Aanmelden kan vanaf zes jaar. Bij de aanmelding wordt met de ouder besproken wat de mogelijkheden zijn van het kind, en waar rekening mee moet worden gehouden. Wil je meer weten? Kijk op www.dios.nl onder het kopje ‘G-voetbal’.
Door Naomi Heidinga