Maxime Karman is superblij met haar eerste plaats.
Maxime Karman is superblij met haar eerste plaats. Eigen foto

Goud voor Maxime Karman op NK Eventing

Overig

NIEUW-VENNEP Maxime Karman heeft op overtuigende wijze het Nederlands eventingkampioenschap voor Junioren gewonnen. Op de internationale eventingwedstrijd in Kronenberg won de 17-jarige amazone uit Nieuw-Vennep niet alleen de nationale titel, maar ook de CCI2*-L wedstrijd waar het NK onderdeel van was. 

Een eventingwedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en de cross. Maxime begon haar kampioenschap met een knappe dressuurscore van ruim 70%. Door een foutloze cross binnen de tijd en een eveneens foutloze springproef bleef de combinatie op de dressuurscore van 29.8 staan en won daarmee overtuigend zowel de rubriek als de nationale titel. 

“Mijn paard Funi-Strona heeft na het EK even rust gehad en daarna hebben we heel hard gewerkt. Ik werk en train nu bij Elaine Pen en dat bevalt heel goed. Dat zie je nu terug in het resultaat, dat is heel mooi om te zien”, vertelt de kersverse kampioene. “Mijn insteek om naar Kronenberg te gaan was om te zien hoe onze ontwikkeling in een wedstrijd uitpakt en te zien wat er verbeterd is. Ik was niet aan het focussen op het Nederlands kampioenschap. Maar na de eerste dag stond ik bovenaan en toen werd het toch wel serieus. Ik ben superblij met het kampioenschap.”

Maxime is begonnen met springen en deed eventing ernaast. “Toch ging ik op hoog niveau eventing lopen. Ik had een paard dat uiteindelijk op dat hoge niveau mee kon. Karakter brengt je heel ver in eventing. Uiteraard ook het talent, van paard en amazone. Eventingpaarden moet je maken, die worden niet geboren. Als er een onderdeel niet goed is kom je niet ver.”

“Sinds dat ik mij kan herinneren werk ik al met paarden”, gaat Maxime verder. “Ik werk bij een olympisch eventing ruiter Elaine Pen, hierbij gaat het vooral om de verzorging en training van paarden. Werken en trainen met paarden is leuk omdat je een paard naar jou moet laten luisteren en daarbij bepaalde oefeningen moet aanleren en vragen. Vervolgens moet je zorgen dat het er vlekkeloos uitziet, dat is de uitdaging.”

Er zijn nog wel stappen die Maxime moet maken, maar deelname aan de Olympische Spelen is een droom. “Je bent dan wel afhankelijk van een goed paard. Zo’n paard heb je zelf of krijg je om te berijden.”

advertentie
advertentie