Een foutje in de pitstraat kost VeeKay een goede eindklassering.
Een foutje in de pitstraat kost VeeKay een goede eindklassering. Rinus VEEKAY PR

Van Kalmthout tiende in Indy 500

29 mei 2023 om 08:17 Autosport

INDIANAPOLIS Autocoureur Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout is als tiende geëindigd in de 107e editie van de fameuze Indy 500. In een chaotische race vol incidenten en herstarts, waarbij ook een losgesprongen band van een racewagen op een auto buiten het circuit terechtkwam, ging de zege naar de Amerikaan Josef Newgarden. Hij bleef in de slotronde de Zweed Marcus Ericsson en zijn landgenoot Santino Ferrucci voor.

Van Kalmthout startte op de Indianapolis Motor Speedway vanaf de eerste startrij, nadat hij zich als tweede had gekwalificeerd. Na een goede start meldde hij zich aan de kop van de wedstrijd. De oud Hoofddorper reed enige tijd aan de leiding, maar de 22-jarige coureur van Ed Carpenter Racing verspeelde zijn goede positie toen hij een straf kreeg omdat hij in de pitlane een botsing veroorzaakte met de Spanjaard Alex Palou. Hij keerde op de 28e plaats terug in de wedstrijd.

Van Kalmthout vocht zich weer naar voren en kreeg de top 10 in zicht. Met nog veertien ronden te gaan, lag de race na een botsing enige tijd stil. Een van de banden van een gecrashte auto scheerde langs het publiek en kwam, zonder iemand te raken, buiten het circuit op de parkeerplaats terecht. Er raakte niemand gewond, wel liep de personenauto schade op.

Daarna volgden nog tien ronden, maar ook daarin vielen er door crashes weer auto’s uit. Opnieuw kwam er een rode vlag, het teken dat de race werd stilgelegd. In de slotronde kon Van Kalmthout niet meer meedoen om de zege en troefde Newgarden na een spannend gevecht Ericsson af.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie