Een mooi moment voor Toos Verheugd, de ondertekening van het convenant.
Een mooi moment voor Toos Verheugd, de ondertekening van het convenant. ROBERTJOORE

Vergaande samenwerking om de glimlach van een kind

7 maart 2023 om 11:46

HAARLEMMERMEER “We hebben nu verkering, in plaats van dat we aan het scharrelen zijn”, begint Toos Verheugd “Op deze manier beloven we elkaar drie jaar lang bij te staan.” Door het tekenen van een convenant dragen vier maatschappelijke organisaties hun ‘professionele’ steentje bij aan Stichting Make a Child Happy Haarlemmermeer.  


Hierbij staat één doel centraal, kwetsbare kinderen binnen de gemeente Haarlemmermeer verdienen het om kind te zijn. “De glimlach, daar doen we het voor”, is Toos haar overtuiging, zij is samen met de voorzitter initiatiefnemer van de stichting. “Ik ben dan ook trots op het feit dat Stichting Maatvast, Stichting CPunt, De Meerkerk en Stichting Leergeld Haarlemmermeer met ons gaan samenwerken om onze doelstellingen te halen en gebruik te maken van elkaars expertise. De ondertekening van dit convenant is daarbij een mooie stap.”

Make a Child Happy zet zich met name in voor kansarme kinderen die in moeilijke omstandigheden leven, ongeacht nationaliteit, ras en levensbeschouwing. “We vinden dat kinderen het verdienen om onbezorgd kind te mogen zijn. De kinderen die wij ondersteunen leven al in onzekerheid en hebben veel problemen. Reden dat wij samenwerken met directeuren van diverse scholen, zij zijn onze blauwe ogen.”


PROJECTEN Een van de projecten die Make a Child Happy realiseert is de KinderVakantie op Kaageiland. Voor veel kinderen die in armoede opgroeien is de zomervakantie zuur, het is niet een echte vakantie. Maar een periode zonder school, lang thuis zitten en niets kunnen doen omdat er geen financiële mogelijkheden voor zijn. “Dat breekt ons hart.”

Tijdens deze vakantieweek is het van groot belang dat er geschoolde teamleden aanwezig zijn, met een maatschappelijke achtergrond. “Door gebruik te maken van elkaars expertise ontstaat er kracht en energie. Op deze manier kunnen we de kinderen mooie momenten laten beleven, even weg van de dagelijkse sleur. Door het aanbod van activiteiten kunnen kinderen hun talenten ontdekken en op spelenderwijs hun zelfvertrouwen en vaardigheden ontwikkelen, kansen voor nu en later.”


KENNIS De samenwerking bestaat verder onder meer uit het deelnemen aan vergaderingen van werkgroepen/projecten, het delen van kennis en expertise en het uitdragen van de doelstellingen van Make a Child Happy bij relevante stakeholders. “Daar waar het gaat om advies, deelnemen aan vergaderingen worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht. Activiteitenkosten worden meegenomen in projectbegrotingen.”

Op haar beurt brengt het bestuur van Make a Child Happy haar samenwerkingspartners onder de aandacht bij haar stakeholders en in haar uitingen. “Met samenwerken en verbinden, kunnen wij echt tot betekenis zijn voor het kind”, besluit Toos.