Einde corona, eindelijk!

28 februari 2023 om 07:31

Iedere week hebben wij de taak om een onderwerp te zoeken of te bedenken voor onze nieuwe column. Deze week stuitten wij op toch een bijzondere ‘mijlpaal’. Wij schrijven dit op 27 februari 2023. Gaat er dan al een belletje rinkelen? Drie jaar geleden, op 27 februari 2020, was de eerste officiële corona besmetting in Nederland. Dit was het begin van een achtbaan met grote pieken en dalen, net als de corona besmettingen in ons land. Eind februari, begin maart 2020 was de periode dat wij voor onze laatste SE-week stonden. Er was veel onrust op school, gaat alles nou wel of niet door. Uiteindelijk ging het allemaal online door, nadat het een paar weken was uitgesteld. Niemand van ons verwachtte eigenlijk dat het uiteindelijk officieel drie jaar zou duren. 


"Deze periode was uitdagend voor iedereen op zijn eigen manier."

Wij dachten eerst dat het wel weer over zou waaien, niemand wist wat er nou echt gaande was. Het bleek allemaal net wat anders te lopen. Deze periode was uitdagend voor iedereen op zijn eigen manier. Ondanks dat het officieel drie jaar geduurd heeft, moeten wij bekennen dat wij eigenlijk al bijna een jaar niet echt meer hebben gedacht aan corona. Toen een jaar geleden er vele versoepelingen werden aangekondigd, startte het leven weer op. Ondanks een kleine corona besmetting in de zomer, hebben wij toch een onbezorgde zomer gehad. Dat deed ons en iedereen in Nederland duidelijk goed. 

Maar na precies drie jaar corona lijkt er nu dan echt een definitief einde aan te komen. Het advies van het OMT is om nu alle regels achter ons te laten, inclusief de quarantaine tijdens een besmetting. Je mag straks weer naar buiten als je besmet bent. Het is een mooie eindstreep, toch heeft het z'n voor- en nadelen. Een groot voordeel, het is echt voorbij, drie jaar heeft het geduurd, wie had dat aan zien komen. Nadeel, je kan je niet meer zo makkelijk onder afspraken uit komen. Een foto van een positieve zelftest is straks niet meer van veel waarde, zoals die nu wel is. Ons lijkt het wel een gek gevoel om besmet naar buiten te gaan. Je bent drie jaar lang gewend geweest om alles en iedereen te ontwijken als je besmet was. Nu mag je mensen een knuffel geven en doen wat je niet laten kan. Het is niet dat wij bang zijn voor corona, maar verkouden zijn is voor niemand leuk. Een verstopte neus, of hoesten is ronduit vervelend. Wij weten dan ook niet of het zo fijn is dat iedereen weer zomaar naar buiten kan. Wij realiseren natuurlijk dat het eigenlijk niet anders kan, en dat mensen met een verkoudheid vijf jaar geleden ook lekker naar buiten konden. Maar toch zullen wij wat afstand houden van mensen met een hoestje of een snotneus.