Afbeelding
Trudy Witteman
Rondje Ringvaart

Kees en Uschi, gevallen voor het uitzicht

26 februari 2023 om 11:00 Mensen Rondje Ringvaart

CRUQUIUS De Ringvaart. Een 60 kilometer lange zilveren strik om het mooie cadeau dat Haarlemmermeerpolder heet. De krant portretteert tweewekelijks dijkbewoners die er dag in dag uit over uit kijken. Vandaag deel 45. We zijn in Cruquius.

Aan het water wonen waar van alles gebeurt en dan het liefst op een rustige plek. Dat is wat destijds de geboren en getogen Heemstedenaar Kees Christiaanse (79) wilde. Het werd de vierde verdieping van appartementencomplex La Vista aan de Cruquiusdijk, precies tegenover de monding van het Spaarne. 

“Wil je écht rustig wonen dan moet je voorbij Apeldoorn zijn en daar hadden we niet zo’n trek in”, begint Kees zijn verhaal nadat hij de verslaggever een stoel heeft aangeboden met een fenomenaal uitzicht op het water. “Het mooiste plekje is altijd voor onze gasten”, laat hij weten. Zijn vrouw Uschi (78) knikt. “Zelf raken we ook niet uitgekeken. Er komt veel beroepsvaart langs en in de zomer is het druk met bootjes. We wonen heel mooi en gaan hier niet meer weg.”

VUURWERK 

Voordat Uschi over ‘we’ kan spreken moeten ze elkaar eerst ontmoet hebben. Dat gebeurt in Duitsland. Kees werkt in de houthandel van zijn vader en om productkennis op te doen loopt hij stage in een fineerfabriek in Neuwied, een fraaie stad aan de Rijn. De stad ook waar ene Ursula Kalscheid is geboren en opgroeit. Maar daar heeft Kees geen weet van. Totdat er op een mooie zaterdagavond vuurwerk in de stad is en de 19-jarige Hollandse Kees en 18-jarige Duitse Ursula -‘Uschi is bedacht door een vriend van Kees en het is altijd zo gebleven’- aan de praat raken. Van een vonkje, laat staan vuurwerk, tussen hen beiden is nog geen sprake. Een vlammetje ontstaat de volgende ochtend tijdens de mis van half elf als ze elkaar in de kerk zien zitten. Na afloop wordt een nieuw afspraakje gemaakt. “En zo is het gekomen”, lachen ze.

HOUTVESTER

De naam Christiaanse was tot in de oorlog verbonden aan een prachtig carrosseriebedrijf. Totdat de Duitsers het bedrijf sluiten omdat Kees’ vader niet voor de bezetter wil werken. Hij wordt houtvester op kasteel Keukenhof en is na de oorlog in het hout gebleven. Na hun ontmoeting komt Uschi naar Nederland en gaat als ponstypiste aan de slag bij de toenmalige kousenfabriek Hin in Haarlem. 

Ze woont 1,5 jaar in bij een zus van Kees. Haar geliefde zit in militaire dienst. Kees zwaait af in 1966 en in dat jaar trouwen ze nadat ze een huis hebben gekocht in de Bosch en Vaartbuurt in Haarlem. Een groot huis en wie weet, de basis voor de latere activiteiten van Kees. Maar eerst begint hij samen met zijn broer Wim een eigen houthandel. Net als de andere broers gezegend met het ondernemersbloed van hun vader.

Er zijn nog meer leuke dingen in het leven had ik mij bedacht

“Tot begin jaren 80. Toen ben ik ermee gestopt. Wim ging door. Er zijn nog meer leuke dingen in het leven had ik mij bedacht. Na een jaartje rondkijken wist ik het. Woonruimte verhuren leek me wel wat.” In 1982 koopt Kees aan de Bronsteeweg in Heemstede een groot huis. Een voormalig zorgcentrum met 14 kamers met elk een wastafel met warm en koud water. Ideaal voor de verhuur. Maar zonder slag of stoot gaat het niet. 

Kees: “In Heemstede kenden ze dit nog niet en het was dan ook geen uitgemaakte zaak dat Christiaanse Vastgoed hypotheek kon krijgen.” Stapje voor stapje groeit het bedrijf en nu is de oprichter aan het afbouwen en bezig de zaak over te dragen aan kleinzoon Youri en kleindochter Charissa, een tweeling van 26. “Ze hebben een goede opleiding achter de rug en ik kan het dus met een gerust hart doen”, is Kees vol vertrouwen.

VERVAL 

La Vista, dat ‘het uitzicht’ betekent, is in 2007 opgeleverd. Uschi en Kees zijn een van de eerste kopers. Ondanks dat een kennis zich had afgevraagd waarom ze juist dáár gingen wonen. Hij wist wel mooiere plekken. Het complex bestaat uit twee spiegelbeeldige ‘kasteeltorens’ van elk zeven verdiepingen met in totaal 28 appartementen. De torens dragen de namen Aventino en Palatino, twee van de heuvels waarop de oude stad Rome is gebouwd. Het kasteelachtige ontwerp is van de Italiaans-Zwitsers architect Mario Botta die internationale faam geniet.

Waar nu La Vista staat stond in de 14e eeuw een imposant slot dat waakte over de plek waar het Spaarne, de levensader van Haarlem, in het Haarlemmer Meer stroomde. Eeuwen later en pas nadat onder meer het naastgelegen gemaal De Cruquius de immense binnenzee had drooggemalen werd op deze plek de graandrogerij van Van Wijk gebouwd. Totdat het gebouw in verval raakte en werd gesloopt.

We horen het aan en houden wijselijk onze mond

Regelmatig maken ze met het pontje de oversteek vanaf het theehuis naar de Zuid-Schalkwijkerweg. Onderweg horen Kees en Uschi soms opmerkingen over hoe lelijk mensen het gebouw vinden of juist dat de plek lekker is opgeknapt sinds de ouwe troep van de graandrogerij is verdwenen. “We horen het aan en houden wijselijk onze mond”, zeggen de beide Cruquianen die zeker weten dat ze nergens anders mooier kunnen wonen dan juist dáár.

De krant zoekt mensen die aan de Ringvaart wonen en hun verhaal willen delen met onze lezers. Of mensen kennen die aan de Ringvaart wonen. Stuur een mailtje naar: hcredactie@bdu.nl.

Door Frans Witteman