Eenvoudige vasten maaltijd
Eenvoudige vasten maaltijd Jan Aukes

Eerste sobere maaltijd voor Zambia

24 februari 2023 om 13:16 Overig

HOOFDDORP In de 40-dagentijd op weg naar Pasen, voor christenen een periode van inkeer en reflectie, biedt de Hoofddorpse Raad van Kerken weer zes sobere maaltijden. Het mag weer, na corona. Op het menu staat soep met brood en er is aandacht voor een maatschappelijk onderwerp. Aswoensdag, 22 februari, was het Fundament van de H. Joannes de Doperkerk het decor voor de eerste maaltijd. Op 5 april wordt de reeks afgesloten in de Ark in Overbos. 

DOCENTEN-HUIS

“Welkom”, zei Lia Remmerswaal, die samen met Wim Piels verantwoordelijk is voor de sobere maaltijden in de r.k. kerk. Ze opende met een meditatief moment en introduceerde Miriam Witt uit Voorburg. Zij sprak namens Fidesco, een missionaire organisatie die zich inzet voor diverse ontwikkelingsprojecten, onder andere in Afrika. Miriam Witt vroeg aandacht voor een technische school in Zambia, waar lokale studenten les krijgen in houtbewerking, metselen, autotechniek, landbouw en voedselproductie, inclusief koken. De school ligt in Chikowa, ver van de bewoonde wereld. Docenten moeten zo dicht mogelijk bij de school kunnen wonen, want dagelijks reizen is geen optie. 

“Als dat niet kan, hebben de studenten geen leraar. Lessen moeten dan vervallen en dat betekent voor de bevolking een terugval. Fidesco zoekt daarom geld voor de realisatie van woningen bij de school. Dit project loopt landelijk in het kader van de vastenacties. We zijn blij met de extra aandacht die we hier vanavond krijgen.”

MAALTIJD

Na haar presentatie begon de maaltijd, waarvoor zich zo’n 30 personen gemeld hadden. Els Berk en Francien Wegh, al vele jaren het vaste soepteam, bood de keuze tussen rode linzensoep en knolselderijsoep. Er was aanvullend brood, zodat niemand naar huis hoefde met het gevoel: ik heb nog wel trek. Tot slot werd er gecollecteerd. De bijdrage was vrijwillig, maar ten minste het bedrag dat was uitgespaard door niet thuis te eten. De opbrengst bracht  het docenten-huis in Chikowa in ieder geval een stapje dichterbij.

Verdere info: www.fidesco.nl en www.kerkeninhoofddorp.nl.

Door Anja Maas

Eenvoudige vasten maaltijd
Eenvoudige vasten maaltijd
Eenvoudige vasten maaltijd
Eenvoudige vasten maaltijd
Eenvoudige vasten maaltijd
Eenvoudige vasten maaltijd