Het voormalige hotel Crowne Plaza in Hoofddorp.
Het voormalige hotel Crowne Plaza in Hoofddorp. Ton Dijkstra / BDU

Hotel voor asielzoekers

22 november 2022 om 08:47

Langdurig verblijf Crowne Plaza voor grote groep

HOOFDDORP Het voormalige Crowne Plaza-hotel wordt de komende vijf jaar een opvangplek voor honderden asielzoekers en statushouders. 


Het voormalige hotel aan de Planeetbaan, in de buurt van station Hoofddorp, heeft 264 kamers. De gemeente wil het hotel aankopen en er wordt nog een overeenkomst gesloten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 

Burgemeester Schuurmans benadrukt dat Haarlemmermeer de afgelopen periode al zoveel mogelijk gehoor heeft gegeven aan de hulpvraag vanuit Ter Apel. “Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is overvol. In de afgelopen periode hebben wij als gemeente zo’n 600 à 700 asielzoekers, waarvan 300 kinderen, kunnen opvangen in hotels. En dat ging goed. De druk om opvangplekken te realiseren is momenteel heel hoog” 

Asielzoekers waren op die manier tijdelijk geholpen met bed, bad en brood. Dit waren korte verblijven. “Deze situatie is echter niet humaan”, volgens Schuurmans. “Er moest echter wel geleverd worden. Om asielzoekers niet steeds te moeten verhuizen komt nu vraag voor een definitief, of in ieder geval langdurig, verblijf. Deze denken wij gevonden te hebben in de vorm van een leegstaand hotel wat door de gemeente is aangekocht.”

Het pand aan Planeetbaan 2 ligt in het Stationsgebied Hoofddorp, dat rond 2030 een metamorfose moet ondergaan. Het biedt straks ruimte aan circa 15.500 nieuwe woningen en 11.000 arbeidsplaatsen. "Om dit te verwezenlijken is het van belang dat wij onze positie op de grondmarkt verstevigen, speculatie tegengaan en een actieve en regisserende rol spelen bij de invulling van onze plannen in het Stationskwartier. Soms komen dingen dan mooi samen”, aldus wethouder Jurgen Nobel.

Op deze manier klopte de eigenaar van Crowne Plaza eerder dit jaar aan bij de gemeente met de verkoop van het hotel en bijbehorende grond. “Zij hebben voldaan aan haar verplichting en het perceel inclusief onroerend goed aan ons aangeboden.” 


KOSTEN Het is niet bekend wat het hotel heeft gekost. De gemeente kan de aankoop niet geheel zelf bekostigen, jaarlijkse kosten van 560.000 euro, en heeft daarvoor aangeklopt bij het Rijk en de provincie Noord-Holland. "Gebleken is dat zij hiervoor geen middelen beschikbaar kunnen stellen”, licht Nobel toe. "Met een derde partij, het COA, is wel overeenstemming bereikt over de tijdelijke exploitatie van het hotel. Hiermee voldoet de gemeente aan de eisen van de raad bij beschikbaar stellen het krediet.”

 

JONGEREN De gemeente gaat ook zelf een deel van de kamers gebruiken. Om te kunnen voldoen aan de wettelijke opgave tot het tijdelijk opvangen van bijzondere doelgroepen (statushouders, spoedzoekers, studenten en jongeren). Daarom wordt niet het volledige pand verhuurd aan COA. 

Het eerste jaar zal 90 procent  van de bestaande kamers aan het COA worden verhuurd voor de tijdelijke opvang van asielzoekers en statushouders. De gemeente zelf zal 10 procent van de bestaande kamers gebruiken voor het tijdelijk opvangen van bijzondere doelgroepen. “Het percentage dat wij gebruiken zal in de daarop volgende jaren oplopen tot 40 procent (10 procent in 2023, 25 procent in 2024 en 2025, 40 procent in 2026 en 2027)”, aldus wethouder Charif El Idrissi. 


BEHEER Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maakt er nog 22 kamers bij voor asielzoekers en statushouders. Het beheer van het volledige pand, inclusief de bijzonder doelgroepen die de gemeente wil inzetten, wordt uitgevoerd door het COA. De omliggende bedrijven en omwonenden zijn donderdag op de hoogte gesteld. 


DRIE MAANDEN “Het COA heeft nog zeker drie maanden nodig om het hotel als asielzoekerscentrum te kunnen gebruiken”, aldus El Idrissi. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het voorstel.