Ingrid Sprengers is rookstopcoach en werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.
Ingrid Sprengers is rookstopcoach en werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Naomi Heidinga

Stoppen met [roken

Met steun van rookstopcoach

9 november 2021 om 11:57

Sprengers werkt voor het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en Heemskerk. “We ondersteunen mensen bij het stoppen met roken. Natuurlijk kun je ook zelf, van de een op de andere dag, zonder steun of hulpmiddelen stoppen. Maar uit onderzoek blijkt dat het makkelijker is wanneer je wel gebruik maakt van steun of hulpmiddelen.”

VOORDELEN Mensen van alle leeftijden komen naar de stoppoli. “De jongste die ik heb gesproken was vijftien jaar, de oudste vijfentachtig. Sommige mensen roken al heel lang, andere relatief kort. Maar hoe oud je ook bent, voor iedereen levert stoppen met roken een gezondheidswinst op.” De voordelen van stoppen met roken gaan verder dan herstel van de longen en het verminderen van de kans op diverse soorten kanker. “Ook de doorbloeding wordt beter. Dat komt de gezondheid van de huid, tanden, haren, nagels en alle organen in het lichaam ten goede. Ook verbetert de reuk en smaak. Mensen die lange tijd roken, ontwikkelen op termijn COPD, een longziekte waarbij de longen beschadigd raken. Hierdoor is het zuurstoftransport in je lichaam minder efficiënt, waardoor je minder lucht en energie ervaart. De beschadigingen aan de longen die door roken worden veroorzaakt kunnen niet genezen na het stoppen met roken, maar het ziekteproces van COPD komt wel tot stilstand. En zelfs als je wel te maken hebt met kanker en het dus te laat lijkt, heeft stoppen met roken zin. De behandeling, zoals bijvoorbeeld chemo of bestraling, slaat dan beter aan.” Ook sporters zullen de voordelen merken van het stoppen met roken: "Door het roken heb je koolmonoxide in je bloed. Daardoor is het zuurstoftransport minder efficiënt. Stop je met roken, dan verdwijnt de koolmonoxide: dat zal je conditie ten goede komen."


KRONKELGEDACHTEN Een goede voorbereiding op het stoppen met roken is belangrijk, weet Sprengers. “Daarom gaan we eerst met mensen het gesprek aan. Waarom roken ze? Hebben ze al eerder geprobeerd te stoppen met roken? Waarom is het destijds niet gelukt? Wat zijn de moeilijke momenten en triggers voor het roken? Heeft men al een stopdatum in gedachten? Veel rokers hebben onvoldoende in de gaten waarom ze roken. Ze hebben kronkelgedachten. ‘Ik rook maar één sigaret, wat maakt het uit? Of ik ben gestrest, ik heb het nodig?’ Het gaat om ingesleten gedragspatronen, die niet makkelijk te veranderen zijn. Samen met de roker maken we een stopplan, kiezen we het stopmoment en helpen we bij het volhouden. Ons motto is: 'stoppen doe je zelf, wij helpen je gestopt te blijven. We geven tips, adviezen en steun.”


EYE-OPENER Na het eerste gesprek mag men het boek ‘Nederland stopt! Met roken’ lenen om thuis te lezen. Het is geschreven door longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Het bespreekt alle facetten van het roken, de tactieken van de tabaksindustrie om rokers te laten doorroken, de gezondheidsvoordelen voor wie stopt en alle rookstopmethoden. “Voor sommige mensen is dit boek echt een eye-opener.”


ONBEWUST Belangrijk voor rokers is om te weten wat hen triggert. “Dit gaat vaak onbewust. Wanneer je weet wat moeilijke momenten voor je zijn, kun je hierop inspelen. Bijvoorbeeld door even wat anders te gaan doen, of jezelf af te leiden.” Succes is niet verzekerd: niet iedereen die naar de rookstoppoli lukt het om blijvend te stoppen met roken. “Het ligt ook aan het moment wanneer je meet. Na drie maanden is zo’n tachtig procent nog steeds gestopt, maar na een jaar zitten we ongeveer op vijftig procent. We kijken liever naar de periode van een jaar: omdat je in een jaar redelijkerwijs alle triggers heb meegemaakt. Maar soms gaan mensen na de jaar na een heftige gebeurtenis toch weer roken.” Wanneer het niet lukt, is dat vooral vervelend voor de mensen zelf. “Soms haken mensen af, komen ze niet meer naar de poli of kunnen we ze niet meer bereiken. Dat komt vaak voort uit schaamte: ze voelen zich schuldig dat het niet is gelukt.” Van iedere stoppoging valt echter te leren. “Zo vind je uiteindelijk een methode die het best bij je past.”


STOPTOBERHUIS Sprengers werkt, samen met een aantal andere coaches, mee aan Stoptober. “Op 30 september wordt het Stoptoberhuis geopend, dat plaats biedt aan 25 gemotiveerde mensen die willen stoppen. Op 30 september roken de bewoners samen hun laatste sigaret. In vijf dagen die volgen, krijgen ze anderhalf uur per dag coaching en verder doen ze workshops en activiteiten. Daarna gaan ze naar huis, gewapend met handvatten en tools om het stoppen vol te houden.”


APPS Op verschillende plekken in Nederland zijn rookstoppoli's. Kijk voor een poli bij jou in de buurt op www.ikstopnu.nl. Op deze website is ook een overzicht te vinden van apps, die kunnen helpen bij het stoppen met roken, zoals Smoke Free en De Stopcoach.