Eindelijk de ja-jasticker

9 november 2021 om 07:25

HAARLEMMERMEER Na ruim een jaar van onderzoek gaat Haarlemmermeer ook over op invoering van de ja-jasticker, waarschijnlijk per 1 januari. Wie die op de voordeur plakt geeft aan folders en andere reclame-uitingen te willen ontvangen. Nieuwsbladen zoals HCnieuws worden wel zonder de sticker bezorgd, maar moeten minimaal 30 procent van de inhoud wijden aan lokaal nieuws.

Voorvechter van de Ja-Ja is Piet Schouten van GroenLinks. Hij bracht via een motie het onderwerp al in oktober 2020 ter sprake in de gemeenteraad. Hij dacht dat er snel tot actie zou kunnen worden overgegaan en gaf vooral als argument de enorme papierbesparing.

Toch vroeg burgemeester Schuurmans destijds om uitstel over de 'zeer sympathieke motie'. Ze was nog bezig met een oriƫnterend onderzoek over de positie van de lokale kranten en de verspreiders van drukwerk. Schouten vroeg om een termijn van een half jaar. Dat lukte niet omdat er in februari nog geen politieke meerderheid was. Ondertussen had wethouder Sedee het onderwerp opgepakt en toen ging het snel, maar nog niet voor oktober zoals aanvankelijk was geland.