Maak een vakantiebegroting.
Maak een vakantiebegroting. Pixabay

Politiek duikt via Duisenberg-methode dieper in cijfers van begroting

5 november 2021 om 11:37 Overig

HAARLEMMERMEER Voor een gemiddeld raadslid is het begrijpen van de gemeentebegroting doorgaans een vrijwel onmogelijke opgave. De huidige gemeenteraad wil dat daar een einde aan komt. Daarom was er donderdagavond in de gemeenteraad een presentatie en debat over een nieuwe methode om dieper in het gemeentelijke huishoudboekje te duiken.

De methode dankt zijn naam aan oud-Tweede-Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD). Hij kwam tot de conclusie dat Kamerleden de rijksbegroting maar moeilijk konden doorgronden. Daarom ontwikkelde hij een manier om de begroting wat makkelijker te snappen.

De Duisenberg-methode is naderhand overgeheveld aan lagere overheden. Andere gemeenten gingen Haarlemmermeer voor in het inzetten van de werkwijze in de eigen gemeente. Haarlemmermeer is van plan om de methode tenminste de komende vijf jaar te gebruiken. Het eerste gevolg is mogelijk al donderdag 11 november te merken als de gemeenteraad de gemeentebegroting voor 2022 bespreekt. De echte effecten zijn echter voor de langere termijn.

Namens de gemeenteraad hebben de raadsleden Beryl van Straten (VVD), Erik Vermeulen (Forza), Katrijn Kliphuis (VVD) en Piet Schouten (GroenLinks) de komende begroting doorgespit met de Duisenberg-methode in het achterhoofd. De eerste twee waren vooral gericht op maatschappelijke ontwikkeling, Kliphuis en Schouten hadden hun vizier op zorg en werk.

Beryl van Straten zei dat van belang is voor een raadslid om precies te zien waaraan de gemeente geld heeft uitgegeven en wat daarvan de effecten zijn geweest. Dat inzicht kan bijdragen aan het bijstellen van het beleid. “We moeten doelmatig met het geld omgaan”, zo stelde Van Straten.

Raadslid Katrijn Kliphuis zei dat raadsleden financieel niet onderlegd zijn, maar dat er in gemeentebegroting wel over miljoenen euro’s wordt beslist. “We zijn een lekenbestuur.” Het uiteindelijke doel is dat niet alleen de politiek de gemeentebegroting beter kan doorgronden maar ook inwoners en ondernemers. Die ambitie is echter nog wel toekomstmuziek.

Frits Verhagen