Toename afvaldump niet te stuiten

Bewoners zorgen voor meer grofvuil en huisafval

HAARLEMMERMEER De gemeente zit in de maag met toenemende afvaldumping. Die lijkt niet te stuiten. "Het probleem is in heel Nederland sinds de coronacrisis toegenomen, ook in Haarlemmermeer. We hebben onder meer te maken met 10 tot 30 procent meer huishoudelijk afval en 60 procent meer grofvuil dan in normale omstandigheden", laat een woordvoerder weten.

In overleg met Meerlanden zijn extra containers geplaatst en worden containers vaker dan voorheen geleegd. Al het beschikbare materieel en personeel is ingezet. Meerlanden zet alles op alles om het extra afval snel in te zamelen. De uren die het bedrijf normaal gesproken besteedt aan bedrijfsafval, worden nu gebruikt voor huishoudelijk afval. Verder zijn extra handhavers ingezet. Dat heeft volgens omwonenden van de Pinksterbloemstraat in Nieuw-Vennep weinig effect gehad. Ze ergeren zich dood aan de troep op straat, die je kan vergelijken met een illegale vuildumpplaats.

Bewoner Clay Lynch van nummer 12 heeft al herhaaldelijk aan de bel getrokken bij de gemeente: "Die maakt vervolgens weer een melding bij De Meerlanden, maar zelfs als die de troep heeft opgeruimd, is het de volgende dag weer een puinhoop. Zelfs Handhaving is geweest, maar een boete uitschrijven voor overtreders gebeurt niet. Ondanks dat er door buurtbewoners adressen worden gevonden in het puin, mag er niet op bekeurd worden. Ja dan is het einde zoek."


REGISTREREN De gemeente kan voorlopig niets anders doen dan de dumpingen registeren en kijken of er specifiek voor die locatie actie kan worden ondernomen, bij voorbeeld samen met de bewoners. "We laten Meerlanden doen wat zij kunnen, maar dat kost ook extra geld. Inwoners kunnen hun grofvuil tot drie kubieke meter gratis naar de milieustraat van Meerlanden brengen. Bovendien haalt Meerlanden tot twee kubieke meter per jaar gratis op. Alleen samen kunnen we zorgen dat er minder afval dat naast containers wordt achtergelaten."


[Op HCnieuws Premium: ‘Uit onderzoek blijkt dat cameratoezicht een dure maatregel is met weinig effect. We zetten handhavens in’.