Groen vrijwilligerswerk populair

Inwoners staan te dringen mee te doen

HAARLEMMERMEER Er zijn al snel duizend inwoners uit Haarlemmermeer die op de een of andere manier actief zijn als vrijwilliger in de natuur. Wellicht zijn daar woensdagavond 29 juli nog een stel bij gekomen via de informatieavond op Fort van Hoofddorp, waar allerlei ecologische klussen worden aangeboden.

Stichting Fort van Hoofddorp en Stichting MEERGroen hebben de handen ineen geslagen om de recreatieve en ecologische potentie van het forteiland optimaal te gaan benutten. Daarvoor worden mensen gezocht al dan niet groene handen, die er plezier in hebben het fort en de buitenruimte verder te onderhouden en ontwikkelen tot een bruisende en bloeiende plek met fruit- en kruidentuinen, een bloemenweide en klein openluchttheater.

Coördinator Franke van der Laan: "We hebben al twintig aanmeldingen voor deze locatie binnen. Dat is meer dan gemiddeld na een oproep. Ik hoopte daar ook een beetje op, want dit is een aansprekend project met een combinatie van natuur en cultuur. Naast werken in het groen, zijn er ook vrijwilligers nodig voor bijvoorbeeld het geven van rondleidingen."

"Er zit in principe geen limiet op het aantal vrijwilligers dat zich meldt. Niet iedereen kan op dezelfde dag, en we hebben ook nog veel andere projecten waarvoor ik mensen warm kan maken. En er is heel wat te doen op het fort. Je praat over een terrein van een hectare groot. Het is veel werk om dat netjes te houden. We troffen bijvoorbeeld een situatie aan met 20 kuub distels, die we hebben gekort. Maar nu zijn ze weer aan het uitgroeien, dus de distels moeten worden uitgestoken. Verder hebben we 200 fruitstruikjes gepland. Er valt van alles te plukken. Er zijn plannen voor een kruidentuin, boomgaard, groentetuin, bloemenweide en een theater. Ook moeten er publieksvriendelijke hekken komen."

Het is een kwestie van hoe meer mensen helpen, hoe beter. Van der Laan: "Binnen MEERgroen hebben we veertig projecten, dus er is voor ieder wat te doen. Ik probeer 25 verschillende thema's aan te bieden.”


[Op HCnieus Premium: ‘De een vindt het leuk om te zagen en schroeven, een ander is weer graag bezig in de kruidentuin, een derde vindt snoeien het einde.’