Haarlemmermeer blikt van de woordspelingen met het woord ‘ meer’.
Haarlemmermeer blikt van de woordspelingen met het woord ‘ meer’. Joop Touw

Het [namenverhaal] van Haarlemmermeer

Een achternaam met een functie verbinden is soms flauw, maar toch best een keer leuk voor een overzicht. Wat te denken als je Gonja van 't Kruis heet en actief bent in de protestantse gemeente De Rank in Nieuw-Vennep? Paules Johannes Doop uit Vijfhuizen kreeg dit jaar een lintje, en je zou denken dat je met zo'n naam óók in het geestelijk leven actief bent, maar hij werd onderscheiden voor zijn inzet voor muziekverenigingen.

In de jongerengemeenteraad zit sinds 13 februari een tiener met de naam Yilmaz Erdogan. Tja, hoe kritisch word je dan bekeken door je politieke tegenstanders.... Een passende naam voor een raadslid van Forza! vinden wij Giacomo Landino. Alsof hij een transfer heeft gemaakt vanuit het Parlamento Italiano. Een andere leuke politieke combinatie is Peter Boerman. raadslid van GroenLinks, de laatste jaren niet bepaald populair bij de boeren. Nog een politieke: spelletjes spelen in de gemeenteraad? Gerdien Knikker zal er niet voor in zijn denken we.
Combinaties met een vak zijn ook leuk. Neem Hala Adamo, zij koos voor het vak mondhygiëniste en werkt bij Tandartspraktijk Haarlemmermeer. Jessica Bijvoet uit Lijnden, geeft tango lessen en dansdemonstraties. Leo van der Kolk, is onder andere bekend als promotor van waterrecreatie in Haarlemmermeer. En Monique Dickhaut? Die werkt natuurlijk in een meubelatelier, in dit geval in No waste decoration.

Een aparte categorie vormen mensen die dezelfde naam hebben als een beroemdheid. Neem Martin Meiland uit Abbenes. Hij heeft ineens dezelfde naam als een van bekendste televisiepersoonlijkheden van dit moment en wordt nogal eens met de knuffelnicht verward.


CREATIEF Met een goede bedrijfsnaam sta je bewijs van spreken al op 1-0 als de wedstrijd om de klanten nog moet beginnen. Een stukje creativiteit is dan wel gewenst. Een leuke vonden wij In Vorm, dat advies en behandelingen geeft ten behoeve van figuurcorrectie, contourverbetering zonder snijden. Van een reclamebureau mag je best wat verwachten. Het valt een beetje tegen in Haarlemmermeer, alhoewel Opvallend Goed uit Nieuw-Vennep een positieve uitzondering is en direct de aandacht trekt.
Een leuke naam voor een vervoersbedrijf is Z.S.M. transport uit Nieuw-Vennep ook leuk is Meer dan Goed, een beddenwinkel uit Hoofddorp. In dit rijtje willen we ook der Hoofddorpse fietsenwinkel Stapelopfietsen zetten, daar straalt een stukje arbeidsvreugde van af. AAGORA Accountants (Hoofddorp) heeft het slim aangepakt en staat in elke zoeklijst bovenaan. IXIXI Wat jij niet ziet CadeauwinkelWinkelcentrum is een winkel in Vier Meren dat een hele leuke woordcombinatie heeft gevonden. Maar hoe spreek je het uit?!


GEWAAGD Soms roept een associatie op die niet bedoeld is, of spreekt er wel erg veel zelfvertrouwen uit. Videofilm Holland uit Hoofddorp roept bij een deel van klanten wellicht een link met de bekende pornoactrice Kim Holland, bekend van vele seksfilms. Afslankinstituut, pedicure, manicure en schoonheidssalon Perfect Body uit Hoofddorp bulkt van de pretenties, zo lijkt het. Een tegenhanger is Meer4You, centrum voor gewichtsbeheersing in Hoofddorp. Meer? Dit gaat toch meeste om minder gewicht?
En Het Gekke Huis in Nieuw-Vennep? Die naam wordt gebruikt ter voorbereiding van een binnenspeeltuin. Tja. Gewaagd is ook de naam van schietsportvereniging 't Fort op het sportpark Toolenburg. Niet aanvallen daar! Een eigenlijk foute spelling lijkt ons ook getuigen van lef. Zo zit in Winkelcentrum Vier Meren Lingeriewinkel Lincherie en heet een tatoeagezaak aan de Kruisweg Inkredible Tattoos & Piercings. Als dat maar goed gaat bij namen aangebracht op de huid...


MEISJESNAMEN Vrouwen zijn er gek op om hun voornaam te gebruiken als bedrijfsnaam, zo blijkt. Dat kan rechttoe rechtaan zoals Anja's Kapperservice Nieuw-Vennep, Thea's Brocante Zwaanshoek of Wilma's Kinderopvang Nieuw-Vennep, maar ook op een meer creatieve manier. Neem: Conny's Frutsels Servetten & Hobby gevestigd Hoofddorp. Of wat te denken van Laura's Luxe in Nieuw-Vennep, een schoonheidsspecialiste waar je je bij voorbaat al verwend voelt. Een leuke naam vonden wij ook Suzy's Cue in Hoofddorp. Zangeres, artiestenbemiddelingsbureau, en het geven van workshops. Een naam met een knipoog naar het nummer Suzie Q van Creedence Clearwater Revival uit 1968?


HUMOR Humor in een naam wordt breed gewaardeerd. Ook door ons. Neem Kinderopvang De Bokito's in Hoofddorp, genoemd naar de gorilla die in 2007 ontsnapte uit zijn verblijf en daarna een vrouw verwondde. Of Sportschool Dobbelsteen uit Hoofddorp. Hoe verzin je zo'n combinatie... Kapsalon Kappie Nieuw-Vennep is ook leuk gevonden en Borduurcentrum De Klossenboss uit Vijfhuizen heeft ondanks de wellicht ietwat saaie branche een leuke woordspeling gekozen. Apotheek De Kind Nieuw-Vennep vinden wij een bijzondere combinatie. Coffeeshop De Groene Gaper is een grappige vondst die de lading 's ochtends vroeg aardig dekt denken wij.


SYMPATHIEK Soms roepen namen een portie goodwill op. InOnsHuisje Kinderopvang in Hoofddorp vinden wij een goed voorbeeld hiervan. Hier huis een gastouder, dat zorgt voor de opvang van kinderen van 0-4 jaar. Of neem Wij zijn zonnetjes een webshop in kleding en mode-artikelen in Hoofddorp. Autorijschool Dik Trom Hoofddorp vinden wij een vriendelijk eerbetoon aan een van de vervelendste schoolkinderen uit de Nederlandse kinderboekengeschiedenis, die toevallig in Hoofddorp woonde. En bij Het Fornuis Maaltijdbezorging in Badhoevedorp zie je bij wijze van spreken een huismoeder achter een pan aardappels staan.


ENGELS Het is gruwel voor sommige vooral ouderen mensen die vrezen dat het Nederlands op den duur helemaal zal verdwijnen, weggevaagd door de ‘Engelse invasie’. Ook in Haarlemmermeer bulkt het van de Engelse namen. Een greep daaruit: Hondenuitlaatservice Raisa's Friends Nieuw-Vennep'; Astrid's Flowershop Lisserbroek; Lilly's Kitchen in Nieuw-Vennep; Little Hero Hoofddorp, kleding voor baby's; Cupido's Choice in Nieuw-Vennep, voor het verkopen van producten voor verjaardagen en feestdagen; Suzy's hairfashion Nieuw-Vennep; We Love APK Service Station, Vijfhuizen; Jero Cardesign Hoofddorp; Husam The Barber in Nieuw-Vennep; Venneper Cars in Nieuw-Vennep, autoschade- en reparatiebedrijf; House of Tall, kledingwinkel Hoofddorp; Little Chic tassenwinkel in Nieuw-Vennep; Tennisvereniging Lucky Strike in Zwanenburg; postoderbedrijf YourSolutions in Hoofddorp.


.


MEER In Haarlemmermeer zijn we gezegend met het woordje 'meer', dat niet alleen op onze geografie wijst, maar ook zorgt voor woordspelingen wat betreft hoeveelheid, of een waterpartij. Hierboven is al een aantal genoemd, maar er zijn nog voorbeelden te-over. Zie dit lijstte alleen al: 'Meerkappers, website InfoMeer, Meerklus, MeerVaart Notarissen, Rijschool de Meerse, Meermakelaars, kringloopbedrijf Meerwinkel, Meerkerk, Meerse bioscoop en theater, welzijnsorganisatie Meerwaarde, zorgcentra MeerLanden, festival MeerLive, snackbar Meerburcht, winkel Meer-Fietsen, restaurant Meerpaal, MEERgroen, enzovoort enzovoort. Overigens blijkt wel dat Hoofddorp veel meer, aan de naam Meer verkocht is dan Nieuw-Vennep.


RAADSELACHTIG Soms spreken namen tot de verbeelding of zijn ronduit raadselachtig. Wat te denken van Juistem Hoofddorp, gespecialiseerd in fotografie, grafische vormgeving en ontwerp van website's. Of Café Sylvia's Leeuwtje in Nieuw-Vennep, dat omschreven staat als Het voorbereiden tot het vestigen van een horecabedrijf. Autobedrijf Kennis in Nieuw-Vennep is ook zo'n vreemde waarvan je je kan afvragen waar die vandaan komt. En wat zegt de naam van internetwinkel Knuffelsteen in Rijsenhout? Waarom deze naam? En waarom kiest iemand voor de naam Frankengastvrij? Voor de duidelijkheid: het is een adviesbureau in Hoofddorp. Een bijzondere is ook de onderneming Samohabib, gevestigd op Graan voor Visch en actief in de koeriersbranche.


RECHT DOOR ZEE Is een leuke, grappige, bijzondere naam eigenlijk wel nodig? Welnee, vinden de 'bedenkers' van de bedrijven hieronder. Niks geen moeilijk gedoe. Ze kozen een rechttoe rechtaan naam, wel zo makkelijk te goochelen: Auto Nieuw Vennep; Danny's Schilderservice Badhoevedorp, Drogist Nieuw-Vennep, Haarsalon 5Huizen, Dierenspeciaalzaak Hoofddorp, Hotel Zwanenburg.

Een van de grappige namen: de Groene Gaper in Hoofddorp.
In Haarlemmermeer wordt veel Engelstalig gebruikt in namen, zoals voor een tennisclub in Zwanenburg.