Toename woningen én fraude

4 mei 2020 om 14:46

Jaarverslag Ymere hoopgevend

HAARLEMMERMEER Relatief veel nieuwbouw in Haarlemmermeer en een forse stijging van het aantal opgespoorde woonfraudegevallen. Dat zijn de twee belangrijkste conclusies uit het jaarverslag van woningcorporatie Ymere, dat deze week is gepresenteerd. Ymere is actief in de metropool Amsterdam.


"We kunnen terugkijken op een jaar met veel nieuwe sociale huurwoningen in de regio. Ook in Haarlemmermeer. Er kwamen er daar 78 bij. Ter vergelijking, in Amsterdam staat de teller op 133", aldus Ymere-woordvoerder Coen Springelkamp. De komende jaren wil de corporatie in heel de regio circa 500 woningen per jaar opleveren. Ook in Haarlemmer blijft Ymere bouwen. "Er komen dit jaar 116 nieuwe sociale huurwoningen aan. Voor starters, maar ook voor gezinnen."

Naast nieuwbouw investeerde Ymere fors in haar bestaande woningen in Haarlemmermeer. "Het gaat om projectmatige woningverbeteringen en verduurzaming met als resultaat meer wooncomfort, betere isolatie en ventilatie. Een voorbeeld daarvan zijn de hoogbouwflats in Graan voor Visch", aldus Springelkamp. De inzet wordt beloond. Huurders in het digitale huurderspanel gaven Ymere een beter rapportcijfer: "We kregen in 2019 een ruime 7,5 tegen een 6,8 een jaar eerder."

De gemeente, huurdersvereniging VHH en Ymere maken nu niet ieder jaar, maar iedere drie jaar nieuwe prestatieafspraken. "Dat is een belangrijk signaal voor openheid en vertrouwen in elkaar. Dat is fijn. En efficiënt."

Toch zijn er ook zorgen voor wat betreft Haarlemmermeer. Van bijna een kwart meer huurders werd het huurcontract beëindigt vanwege opgespoorde woonfraude: van 34 in 2018 tot 42 vorig jaar. Een toename van ruim 23 procent. "Door krapte op de woningmarkt is woonfraude aantrekkelijk door de relatief lage huur van een sociale huurwoning en de huurprijs die op de vrije markt ervoor wordt betaald. Woningen worden dan illegaal onderverhuurd. Bijvoorbeeld door mensen die gaan samenwonen maar hun oude woning aanhouden. Heel zorgelijk."

Ymere spoort actief woonfraude op. Wie wordt betrapt moet zijn woning, al dan niet via tussenkomst van de rechter, inleveren.


[Op HCnieuws Premium: Meer meldingen overlast.