Veilig en verantwoord wordt de komende periode de fysiotherapeutische zorg opgeschaald.
Veilig en verantwoord wordt de komende periode de fysiotherapeutische zorg opgeschaald. Pixabay/Cedric Clooth

[Frustratie neemt toe] bij ondernemers
met contactberoep

4 mei 2020 om 14:46

Er was de afgelopen week in Haarlemmermeer geen tandarts te vinden die iets wilde vertellen over de gang van zaken op de praktijk. Bij de Hoofddorpse tandarts gaf de receptioniste een duidelijk reden. “ Meneer, het is razend druk hier. Vanaf de eerste dag zijn wij begonnen met het wegwerken van een enorme achterstand. Daarbij hebben we heel wat aanpassingen moeten doorvoeren om veilig te werken. Het is zo druk dat er niemand aan de telefoon kan komen.”

Andere beroepsgroepen kijken jaloers toe. De frustratie neemt toe. Klanten wachten en de bodem van de bankrekening raakt in zicht. De beoogde terugkeerdatum is 20 mei, maar niemand weet zeker of de draad dan weer opgepakt kan worden.


KAPPER De bekende Nieuw-Vennepse kapper Ben Perdaan is best bereid een mondkapje te dragen als hij straks weer open mag. "Dat kan best als je aan het knippen bent. Ik wel. Alleen als de klant ook een mondkapje moet dragen wordt het lastiger. Het geeft ook extra risico volgens mij. Er is meer kans op fysiek contact als het mondkapje bij klant even af moet."

"Als we weer mogen opstarten moeten we zien wat de te volgen protocollen zullen zijn en hoe werkbaar een en ander dan wordt. Vraag daarbij is welke beschermingsmiddelen we nodig hebben en of er voldoende voorhanden zullen zijn. Zoals bij veel zaken zal veel afhangen van gezond verstand. Geen onnodige risico's nemen dus. Hygiëne in acht nemen en bij klachten gewoon niet naar de kapper gaan. Kanttekening is dan weer wel dat er niet altijd sprake is van merkbare klachten."

"Ik zie overigens wel dat er weer lekker gebruik gemaakt wordt van dat geweldige fenomeen van marktwerking, vraag en aanbod dus. De prijzen van mondkapjes bijvoorbeeld, niet leuk meer. Toch iets om maar weer eens goed over na te denken; Gezondheidszorg en marktwerking. Ik vind het een ongelukkige combinatie. Wat ik wel weet is dat ik een stormloop kan verwachten. Ook dat moeten we managen."


NAGELS Kathy van Hilten sinds drie jaar eigenaar van KBSL-Nails, krijgt af en toe van klanten het verzoek nu al de nagels te verzorgen. Maar dat doet ze uiteraard niet. "Gezondheid en regels gaan voor alles. Maar ik sta te trappelen weer aan het werk te mogen. Er staan al heel wat klanten in de wacht", zegt ze.

"Ik kan best nu beginnen. Ik heb alle benodigde spullen in huis om veilig te kunnen werken; desinfectiemiddel, mondkapjes, handschoenen. Ik ben anderhalve maand geleden al begonnen met deze spullen te bemachtigen, die ik normaal ook al gebruik. Maar desnoods schaf ik een glazen wand aan.'

Van Hilten loopt een behoorlijke omzet mis. "Sinds 27 maart heb ik geen inkomen, dus ik hoop dat ik 20 mei weer mag beginnen. Het wordt een beetje dramatisch zo," zucht ze. "Mijn andere baan in de horeca op het Leidseplein staat ook al stil. Gelukkig werkt mijn partner in de zorg, en die heeft genoeg werk!"


AFSLANKEN Pieterbas van Straalen en Maddy Spohn van Easyslim.nu Nieuw-Vennep staan te trappelen om weer aan de gang te kunnen. "Als ik zie dat tandartsen en plastisch chirurgen aan het werk mogen, dan denk ik: waarom wij niet?", zegt Maddy. De afslankstudio werkt met een apparaat dat zorgt dat spieren getraind worden en vet verbrandt. Onze klanten komen gemiddeld één keer in de week langs voor een behandeling met ons apparaat en krijgen daarnaast voedings- en afslanktips. Fysiek contact is door de behandeling met ons apparaat onvermijdelijk.

Pieterbas: "Onze klanten gaan op een behandeltafel liggen, waarna wij zestien pads verdeeld over het lichaam aanbrengen. Dat kan iemand niet zelf doen, ook al kijken we nu samen met het hoofdkantoor naar de mogelijkheden. We zijn een franchiseorganisatie en zijn in afwachting van de voorwaarden waaronder wij weer open mogen."

"We willen eigenlijk gewoon aan de slag. Ook de klanten laten weten graag te willen komen. Wij zijn uit veiligheidsomstandigheden een week eerder dicht gegaan dan verplicht werd. Nu kunnen we best open . We werkten hier altijd al uiterst hygiënisch, met bijvoorbeeld goede ontsmettingsmiddelen. Als we daarbij bijvoorbeeld mondkapjes, handschoenen, schermen en plastic maskers gebruiken, kunnen we net als de tandartsen en cosmetisch artsen, open. Klanten liggen in aparte behandelkamers en worden via tijdschema's van elkaar gescheiden. Ik weet niet waar het verder nog om hangt."

Pieterbas verwacht weer een behoorlijke drukte als Easyslim.nu Nieuw-Vennep straks weer gaat beginnen. "De coronakilo's moeten er bij iedereen af", lacht hij.



RIJLESSEN Rij-instructeur Gerard van Roode van Gebiro had het liefst een paar weken na het verbod zijn werk weer opgepakt. "Met de nodige maatregelen had het weer gekund denk ik. Na elke leerling, het stuur, de pook en de deur schoonmaken was volgens mijn voldoende. Het mag niet en uiteraard respecteer ik dat. "

"Het is pijnlijk dat we sinds 23 maart compleet stilstaan. We hebben geen recht op de vergoeding van 4.000 euro omdat er te weinig vaste lasten doorlopen. Het lijkt alsof weinig mensen zich dat weinig realiseren", zegt de 51-jarige ondernemer uit Nieuw-Vennep. "Onze branche komt nauwelijks in het nieuws tijdens deze crisis, dit in tegenstelling tot kappers, nagelstylisten en sekswerkers. Maar de klap is ook bij ons groot."

"Niet alleen voor de instructeurs, ook voor de leerlingen. Ik had een meisje dat een dag na de lockdown examen moest doen. Dat is dus afgelast. Na twee maanden is ze een deel van de opgedane kennis ongetwijfeld kwijt. Het is niet zo dat ze van vooraf aan moet beginnen, maar vier lessen heeft ze toch wel weer nodig."

Wanneer die gaan starten is afwachten. De 1,5 meter-maatschappij is niet in te voeren in een lesauto. Van Roode: "Ik begrijp dat er testen worden gedaan met een plastic folie tussen instructeur en leerling. Je moet in nood bij het stuur kunnen komen, vooral beginners willen nog wel eens een stoep of paaltje raken. Maar ja, het lijkt me niets. Ook een mondkapje gaat eigenlijk niet. Je bent de hele dag aan het praten. Een alternatief is voorlopig niet. Dus ik zal wel moeten als we straks groen licht krijgen weer aan het werk te mogen."


FYSIOTHERAPIE Door middel van videoconsulten probeerde Fysio Hoofddorp haar patiënten op afstand fit te houden en of fit te maken. "Er was behoefte aan, maar door de ouderen werd er matig gebruik van gemaakt," zegt eigenaar Diana Bakker. "Toch is het iets voor de toekomst. De opzet werkt werkt goed, we hanteren een beveiligd programma."
"Maar het is belangrijk dat we de mensen weer fysiek gaan ontmoeten. De vraag daarom nam de laatste weken sterk toe. Zonder goede behandeling kunnen klachten verergeren en ontstaan er meer problemen die onherstelbaar functieverlies kunnen geven, zoals verstijving. Dan kan de druk op de ziekenhuizen weer toenemen, en dat is niet uiteraard niet te bedoeling."

Veilig en verantwoord wordt de komende periode de fysiotherapeutische zorg opgeschaald. Diana Bakker is er blij om, en noemt daarbij het gezond verstand, de richlijnen van haar beroepsgroep en hygiëne als belangrijkste criteria. "Bij ons is het mogelijk om in de oefenzaal hands off te werken, dat wil zeggen dat de 1,5 meter afstand goed kan worden gehanteerd. Bij 'hands on' zal je volgens de richtlijnen moeten werken. Dit wil zeggen hygiëne en veiligheid in acht nemen en hierbij mondkap, handschoenen gebruiken."


AFSLANKCONSULT Is er helemaal niemand buiten de tandarts die in en contactberoep aan de gang kan? We wisten toch nog iemand te vinden die weer mag beginnen: Alexia Venema van Cure4Life Haarlemmermeer, dat is onderdeel van een landelijke organisatie die via een persoonlijk voedingsprogramma overgewicht & daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen aanpakt. Ze heeft een praktijk in Nieuw-Vennep. Na de meivakantie pakt ze die weer fysiek op.

"Wij moesten ook direct op slot toen de eerste coronamaatregelen werden genomen. Logisch, want onze aanpak werkt onder andere via consulten. Direct ben ik begonnen met telefoon en beeldbellen, want je wilt niet tegen je cliënten zeggen: zoek het nu maar even zelf uit. Op zich ging dat goed, maar je mist een goede beoordeling. Als iemand binnenkomt zie je in één opslag hoe fris en fruitig zij is."

"Gelukkig zijn de maatregelen versoepeld en kunnen de mensen weer hier komen. Je merkt dat er behoefte is aan fysiek contact. We hebben wel wat maatregelen moeten nemen. We vragen onze cliënten hier zelf hun omvang en bloeddruk te meten, dit met handschoenen aan. Ook staat er straks een kuchscherm."

Venema kijkt uit naar maandag 11 mei, haar eerste echte werkdag sinds lange tijd. "Spannend. Ik heb wel wat extra slagen moeten maken. Ik vraag iedereen per mail goed op tijd te komen zodat de doorstroming er is, en wij tussendoor de ruimtes kunnen desinfecteren. En uiteraard houden we 1,5 meter afstand."

Waar de de tandartsen al weer volop aan het werk mogen, moeten kappers, rij-instructeurs, nagelstylisten, fysiotherapeuten en dergelijke vaak nog wachten.