Nieuwe Normaal!...

4 mei 2020 om 14:45

Onze premier Mark Rutte heeft het telkens over het Nieuwe Normaal. Zo'n opmerking doet mij sterk denken aan een door Van Kooten en De Bie uitgevonden tekst: Oudere Jongere. Dit was ooit grappig bedoelt, en werd zelfs een uitdrukking die menigeen ging gebruiken dan wel toepassen bij uitjes, cursussen etc voor senioren. Het is een onschuldige tekst en slaat daarbij nergens op. Gewoon omdat oudere jongeren niet werkelijk bestaan. Maar nu naar vandaag, of eigenlijk naar morgen waarin wij dus volgens onze premier naar een samenleving moeten met het Nieuwe Normaal.

Hij doelt natuurlijk op een samenleving waarbij wij allemaal flink afstand van elkaar moeten houden, de inmiddels beruchte 1,5 meter afstand. Op een samenleving waarin we elkaar fysiek mijden, waarin onze kinderen op twee meter van elkaar in de klas zitten. Waarin we als verkrampte wezens onze weg zoeken en hoogstwaarschijnlijk doodongelukkig worden. Want veel is niet meer mogelijk. Gewoon omdat het niet praktisch en veilig uitvoerbaar is. En vooral, omdat het wat mij betreft niet het Nieuwe Normaal mag heten. Want, verdorie, dat is het niet! Wij mensen zijn groepsdieren. Dat waren wij al toen we nog in dierenvellen liepen en in grotten woonden. Op de radio kakelde een dame eventjes over het Oude Normaal. Vrolijk vertelt zij dat we dat gewoon los moeten laten, en hop naar het Nieuwe Normaal.

Maar er bestaat helemaal geen Nieuwe Normaal! Het is niet normaal maar wel nieuw dat ik mensen ontwijk buiten en als de dood ben dat ze mijn beperkte ruimte inkomen. Het is niet normaal dat op de begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam een bewaker mij tegenhoudt en streng vraagt wat ik er kom doen! Het is niet normaal dat ik grote borden bij de parken zie waarop staat: dat er afstand gehouden moet worden en anders een boete van 390 euro! Het is niet normaal dat ik niet meer als ov-reizigster gewoon op de bus dan wel tram kan stappen maar, misschien een reservering moet gaan maken om te kunnen reizen. Het is niet normaal dat ik de hele dag berichten moet lezen dat ik gericht moet winkelen en vooral niet voor de lol! Het is niet normaal dat ik straks via een trackingapp gevolgd kan worden of ik wel/niet tot de doelgroep behoor van besmette personen, terwijl er nauwelijks getest wordt, en dat van moment op moment dit kan verschillen. We moeten allemaal met alles dealen, ik weet het, maar het blijft voor mij voorlopig… abnormaal!

VROUWSIMONA…