De raadzaal is sterk verouderd en lekt. Tijd om te vervangen dus.
De raadzaal is sterk verouderd en lekt. Tijd om te vervangen dus. Jan Aukes

Oppositie blijft morren over raadhuis

4 mei 2020 om 14:42

Misschien moet voorkant blijven

HAARLEMMERMEER De gemeente is er uit: er komt één gemeentehuis aan het Raadhuisplein op de plek van het huidige raadhuis, dat wordt afgebroken en definitief niet gerenoveerd. Enkele oppositiepartijen hebben bedenkingen: "We staan aan de vooravond van een grote economische crisis en dit vraagt om enige terughoudendheid van de gemeente."


“Op zich is D66 blij dat er eindelijk een nieuw raadhuis in een gebouw komt, maar de manier waarop dit is gegaan klopt niet”, zegt fractievoorzitter Joost Koomen. “We voeren al vier jaar uitgebreid discussie en nu verrast dit college ineens met een andere koers, zonder de raad daarin mee te nemen. Punt van discussie is of we de voorkant moeten laten staan. Die verdient niet de schoonheidsprijs, maar we hebben al zo weinig cultuurhistorie in Haarlemmermeer. En wie bepaalt wat mooi is? Misschien denken mensen over honderd jaar daar heel anders over.”

"De fractie van Forza! is nooit een voorstander geweest van een megalomaan polderpaleis zoals het college ons nu voorstelt", laat Paul Meyer van Forza! weten. "Er staan genoeg panden leeg in onze gemeente die met een veel goedkopere opknapbeurt geschikt te maken zijn voor de functie van een raadhuis. Het is ons niet duidelijk waar het college de miljoenen winst vandaan denkt halen door een nieuw raadhuis zelf te gaan bouwen. We staan aan de vooravond van een grote economische crisis en dit vraagt om enige terughoudendheid van de gemeente. Zolang de gevolgen van de coronavirus niet duidelijk zijn moeten we zeker geen onomkeerbare stappen gaan zetten.

Maaike Ballieux van GroenLinks: "Het is al langer duidelijk dat het noodzakelijk is het raadhuis te vervangen en/of te renoveren. Het voldoet niet meer. De kosten van het beheer en onderhoud zijn bovendien erg hoog. In 2018 heeft de gemeenteraad besloten het voorste gedeelte van het huidige raadhuis, met daarin de karakteristieke raadzaal, te renoveren en een nieuw (te huren) gebouw te bouwen voor de ambtenaren. GroenLinks vindt de wijze waarop het huidige college omgaat met dat raadsbesluit procedureel niet acceptabel. Maar wij gaan graag in gesprek over een nieuwe raadhuis als dat duurzamer, goedkoper en vooral ook meer aansprekend wordt."

[Lees op HCnieuws Premium: Het moet een gemeentehuis worden dat recht doet aan Haarlemmermeer