Afbeelding
Ton Dijkstra

Weinig begrip van Horeca voor gemeente Haarlemmermeer

4 mei 2020 om 14:41

HAARLEMMERMEER De gemeente moet de horeca meer steunen. Met deze aantijging kwam branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlemmermeer begin deze week naar buiten. Er zou nauwelijks iets worden gedaan met een eerder aangeleverde lijst met tien verzoeken die de horeca moet helpen overeind te houden. De gemeente laat weten juist actief mee te denken en op zeven van de tien punten de branche tegemoet te komen.
[Op Witte Weekblad Nieuw-Vennep.nl Premium: communicatie loopt stroef


De communicatie tussen beide partijen loopt stroef. Ondernemers zouden vanuit de gemeente geen actieve communicatie ontvangen. Horecaondernemers zeggen het allemaal zelf te moeten uitzoeken. Het bestuur van KHN Haarlemmermeer geeft aan teleurgesteld te zijn, er is weinig begrip over de opstelling van de gemeente.

Voorzitter Anke Somsen-Wijnia van Hotel Herbergh Amsterdam Airport: "De gemeente verschuilt zich teveel achter het excuus dat er wettelijk niets mogelijk is, dat we bij de landelijke overheid moeten zijn. Overigens doen de meeste gemeenten dat ook, maar ondertussen zitten wij in diepe problemen. Het water staat ons tot de lippen. We krijgen 50 tot 60 procent van loonkosten vergoed, dank daarvoor, maar er blijft een behoorlijk gat over. Bovendien ontvangen de eigenaars niets. Je zou zeggen, het is ondernemersrisico, maar het is wel heel hard. Hoeveel mensen in Nederland halen het meerdere maanden achter elkaar zonder inkomen? Wij hebben heus wel wat verdiend in de afgelopen 25 jaar met De Herbergh, maar het meeste is teruggegaan in de zaak."

Extra hard vindt Somsen-Wijnia dat ze de gemeente al eerder heeft gewaarschuwd voor een komende ramp. "Er is de laatste jaren in Haarlemmermeer vol ingezet op nog meer hotels en horeca. Ik heb zes jaar geleden de raad toegesproken dat er ooit een crisis komt, en dat die extra hard zal aankomen door het gevoerde beleid. Helaas komen mijn woorden nu uit. Aangezien Haarlemmermeer nauwelijks een toeristische functie kent, duurt het bij ons langer voordat de situatie normaal is. Onze gasten zijn vooral zakelijke reizigers."

"Ik vind het dus logisch dat we bij de gemeente aankloppen voor hulp. Daarbij willen we niet dat er belastingen worden uitgesteld, maar worden kwijtgescholden. We hebben nog nauwelijks een concrete toezegging, alleen dat men iets oppakt, maar dat is wat anders dan uitvoeren. Verder is het teleurstellend dat we niets van de burgemeester hebben gehoord. Een beetje sympathie had op z'n plaats geweest." De hoteleigenaar heeft geen zin in wat ze noemt 'welles nietes spelletjes' met de gemeente. "Er moet snel actie komen, want de ramp voor de horeca is niet te overzien."


BEGRIP De gemeente laat via een woordvoerder van wethouder Marja Ruigrok weten dat het net als het bestuur van KHN Haarlemmermeer zich grote zorgen maakt. "We begrijpen hun frustratie en zorgen omdat ze een van de zwaarst getroffen sectoren zijn. Daarbij komen we op zeven van de tien aangereikte punten de horeca tegemoet."

"Op basis van gesprekken met ondernemers is onder andere de handhaving op laad- en lostijden opgeschort, ondersteunen we acties als #kooplokaalhaarlemmermeer en is in goed overleg besloten de markt verantwoord open te houden. Daarnaast loopt de gemeentelijke besluitvorming door zodat projecten en aanbestedingen geen vertraging oplopen."

De maatregelen zijn volgens de woordvoerder vergelijkbaar met maatregelen in de regio. "Alle ondernemers, dus ook ZZP'ers krijgen uitstel van betaling tot 1 juli voor algemene belastingen zoals de onroerende zaakbelastingen en toeristenbelasting. Daarnaast is afgesproken dat de aanslag toeristenbelasting 2019 pas na 1 juli 2020 betaald hoeft te worden. Hotels en andere logiesverstrekkers krijgen geen nieuwe aanslagen toeristenbelasting tot 1 juli. Omdat toeristenbelasting op basis van werkelijke overnachtingen is, onderzoeken we nu de mogelijkheden tot achteraf betalen in plaats van met een voorschot."

"Het college is ook in gesprek met vastgoedeigenaren omdat veel ondernemers aangeven dat ze moeite hebben hun huren te betalen. En wanneer de gemeente eigenaar is van een pand, verlenen wij uitstel van betaling van de huur. Het college heeft verder besloten geen leges in rekening te brengen voor afgestelde evenementen. De uitvoering en bevoorschotting van de landelijke tozo-regeling heeft hoge prioriteit en de uitvoering wordt goed ontvangen."

"Vanuit het Rijk komen vrijwel dagelijks aanpassingen in de maatregelen, zo ook voor de horeca, hier past de gemeente zich op aan. Verder denken we actief na hoe we kunnen helpen als de sector weer open mag in de 1,5 meter samenleving. Tot slot blijven we in gesprek met ondernemers en verenigingen om te kijken wat we samen kunnen doen en samen kunnen oppakken."



Per brief op 17 maart en per brief op 1 april heeft het bestuur van KHN Haarlemmermeer de gemeente gevraagd om in overleg te treden vanwege de ontstane crisis door het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en het wegvallen van vraag naar hotelkamers. Nadat reactie van de gemeente uitbleef is per mail en telefoon contact gezocht met de gemeente, op 16 april heeft een online-overleg plaats gevonden met de gemeente Haarlemmermeer in het bijzijn van wethouder Ruigrok en een afvaardiging van KHN Haarlemmermeer.

De uitkomst van het gesprek was teleurstellend. De gemeente heeft tot op dit moment nog geen concrete toezegging gedaan richting KHN Haarlemmermeer, terwijl zij meer dan 200 hotels, cafés, restaurants en andere horecaconcepten vertegenwoordigd in deze gemeente. Door KHN Haarlemmermeer zijn 10 concrete punten aangeleverd waarvan wij denken dat de gemeente een rol kan hebben om een financiële tegemoetkoming te regelen. Wel worden nu overleggen opgestart onder andere via het Haarlemmermeers Ondernemers Platform, maar ook daar blijft het vooralsnog bij praten en de boot afhouden. Ook heeft KHN Haarlemmermeer contact gezocht met raadsleden van de PvdA en VVD


De gemeente heeft tot op dit moment nog geen concrete toezegging gedaan richting KHN Haarlemmermeer,

Toezeggingen zeven al ingevuld, aan de achterkant enorm veel gedaan.


tozoregeling werken met man en macht.


Lijst met aangeleverde punten d.d. 9 april:

Afstel/kwijtschelding alle gemeentebelastingen 2020, ja.

h: pakken anders dan uivoeren

Herberekening Toeristenbelasting, alleen betaling toeristen belasting welke gevorderd is bij gasten, ja.

h: j

Afstel/kwijtschelding gecombineerde aanslag (OZB, rioolheffing, afvalstoffen, reinigingsrecht), uitstel.

h: uitsel

Tijdelijke afstel gebruikersbelasting/OZB(minimaal 3 maanden). ja

h: is niet gebeurd, willen kwijtschelding

Subsidie van gemeente richting afvalverwerkingsbedrijven zodat deze een tegemoetkoming in welke vorm dan ook kunnen geven aan hun klanten, nog onderzoeken.

h: geen verstand van.

Vergunningskosten voor startende ondernemers tijdelijk kwijtschelden. nee als rijk het al doet mag de gemeente niet doen.

h: nee

Toetsing van aanvragen voor TOZO tijdelijk inkorten zodat vergoedingen sneller uitgekeerd kunnen worden. Uit handere hoeken goed loopt.

h: kan niet beordelen

Daarnaast op versoepeling van de invordering, dus rente verlagen, geen dwang invordering etc. ja

h: ja

Storten van extra financiën in Event Park Amsterdam en BIZ-regelingen welke op dit moment actief zijn. ja

h: niets over gehoord Michel Smeelde van vent vragen,

Geen heffing van leges voor evenementen die nog komen dit jaar. worden terug belt. ja.