Dorpsraadvoorzitter Marcel Klein vindt het zeer goed mogelijk dat het centrum van Nieuw-Vennep er over vijf jaar picobello uitziet.
Dorpsraadvoorzitter Marcel Klein vindt het zeer goed mogelijk dat het centrum van Nieuw-Vennep er over vijf jaar picobello uitziet. Ton Dijkstra

Renovatie lijkt begonnen

4 mei 2020 om 14:35

Goede berichten over centrum Nieuw-Vennep

Eric Hoenson

NIEUW-VENNEP Kan het centrum van Nieuw-Vennep er over vijf jaar picobello uitzien? Dorpsraadvoorzitter Marcel Klein vindt dit zeer goed mogelijk. Hij is met gemeente, ondernemers en grondeigenaren van plan eindelijk iets te doen aan de desolate staat van de Venneperweg en omgeving.


De aanzet werd vorig jaar gegeven door de dorpsraad tijdens een fietstochtje met enkele raadsleden. Daarop gaf de gemeenteraad PvdA-wethouder Mieke Booij de opdracht met de betrokken partijen te gaan praten. Onlangs was het zover en werden de koppen dezelfde kant opgezet.


Klein: "Het is essencieel dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren. Liever gisteren dan vandaag. Voor de coronacrisis was dit al een speerpunt voor ons. Op sommige plekken is de situatie ronduit slecht. Zeker in het centrum met enkele braakliggende terreinen. Er is leegstand en er wordt geen onderhoud verricht. De boel verpaupert en nodigt uit tot vandalisme. De afgelopen paar jaar is er drie keer brand geweest, met andere woorden er is een behoorlijk risico voor de veiligheid."


"Dat het zo ver heeft kunnen komen is, plat gezegd, een kwestie van geld, maar ook van samenwerking. Pas tijdens de bijeenkomst maakten diverse partijen kennis met elkaar. Dan hoorde je de ene bezoeker tegen de andere zeggen: oh is dat pand van jou? Het is een gecompliceerd speelveld met veel grondeigenaren. Bijvoorbeeld Paul Bakker heeft goede plannen, maar is ook weer afhankelijk van anderen."

"We kijken met z'n allen heel realitisch naar de toekomst."

p Lees op witteweekbladnieuw-vennep.nl Premium meer over de plannen.]"Het belangrijkste is dat er nu een stip op de horizon staat", vindt Klein.



Natuurlijk wil ik dat rond kerst het centrum er netjes uitziet. Maar dat gaat niet lukken. We moeten elkaar de tijd gunnen en in stappen van twee en vijf jaar denken. Belangrijk is dat diverse grondeigenaren geholpen zijn om in beweging te komen."

De Venneperstraat moet als eerste worden opgeknapt, verder gaat de gemeente het stuk grond tussen het nieuwe medisch centrum en Pier K aanpakken. Ook komen er winkels en woningen tussen de Venneperstraat en Poststraat, wat een klus is voor projectontwikkelaars Wilma en Green. Nog voor de zomer komen er plannen voor het Marktgebouw en het Harmonieplein, eventueel door middel van een onteigeningsprocedure. Verder krijgt winkelcentrum Symfonie een kleine beurt en worden de straten van het dorpscentrum door de gemeente voorzien van bewegwijzering naar het winkelcentrum.

Een eerste plan is al bijna rond: de dorpsraad gaat enkele lege etalages van een fotocollage voorzien. "We zijn in gesprek met lokale drukkerijen. Ik schat dat dit onderdeel van het plan volgende maand gerealiseerd is", besluit Klein.