Column Jonna: 5 mei

4 mei 2020 om 08:20

[Jonna (18) schrijft elke week over haar leven als jongere in Haarlemmermeer.


Het is precies 75 jaar geleden sinds de Tweede Wereldoorlog geëindigd is. Het is iets dat me liet nadenken over deze situatie. 75 jaar geleden zaten mensen ook thuis in onzekerheid. Ja, dat is een heel ander level, want sommigen konden niet eens meer hun huis uit zonder te vrezen voor hun leven. De angst dat er misschien bommen zouden vallen, of spontane schietpartijen was er toen ook, terwijl wij daar helemaal geen besef van hebben.

Bij ons, in 2020, gaat het om de gezondheid van de mens. Een griepvirus dat mensen dichter bij elkaar brengt. We maken ons allemaal zorgen om onze eigen gezondheid, of de gezondheid van mensen die dichtbij je staan. Ondanks dat het 75 jaar geleden hartstikke anders was, is het toch ook zo hetzelfde. Dit heeft me allemaal wel laten nadenken over de Bevrijdingsdag van dit jaar. Ik merk dat het voor mij dit jaar zoveel meer betekent. Het laat me meer nadenken over de geschiedenis en de overeenkomsten die we nu hebben met 75 jaar geleden. Tijden zoals deze brengen mensen dichterbij, ondanks dat we ze niet mogen zien. De onzekerheid of het nog wel goed gaat met je naasten, is iets dat we delen met deze geschiedenis. Ook toen waren mensen altijd bezorgd om anderen. Ik merk dat ik al op het puntje van mijn stoel zit als een vriendin me een appje stuurt met: “ik heb slecht nieuws”. Tegenwoordig als mensen me zoiets appen, dan denk ik dat ze in het ziekenhuis liggen of dat ze corona hebben opgelopen. Iets wat ik een paar maanden geleden zeker niet had.

Het is eigenlijk moeilijk te bevatten hoe serieus dit eigenlijk is. Misschien kijken we over 75 jaar wel terug op deze tijd en dan zeg ik tegen mijn kleinkinderen: “75 jaar geleden zaten we midden in de coronacrisis en hebben we niet alleen de einde van de oorlog gevierd, maar eigenlijk ook dat we samen sterker staan en dat we die crisis alleen konden doorstaan als we samen sterk bleven.” Want dat is waar ik dit jaar aan denk. Ik denk na over de herinneringen die ik had voor deze crisis en de herinneringen die ik maak tijdens de crisis. Ik denk na over mijn familie en vrienden, hoe nu allemaal nog gezond zijn en niet ziek zijn. Ik vind dat we tijdens deze Bevrijdingsdag nadenken over meer dan alleen de Tweede Wereldoorlog.