Marjan Jansen geflankeerd door de bruidsparen Anna en Johan (links) en Letta en Matthijs.
Marjan Jansen geflankeerd door de bruidsparen Anna en Johan (links) en Letta en Matthijs. Ria Meuleman

Bruidsshow Westerkim:

Thema Liefde en Trouwen scoort op Valentijnsdag

17 februari 2020 om 15:08

Daar komt de bruid! Op de klanken van de bruidsmars uit Lohengrin van Wagner schreden stralende bruidsparen door De Verbinding, de grote zaal van Westerkim, die vol belangstellenden zat. Valentijnsdag was de perfecte dag voor de vierde bruidsshow in het verzorgingshuis, waarbij nu ook drie bewoonsters van kleinschalig wonen als bruid schitterden.

Voor de show die werd gehouden op de vier afdelingen kleinschalig wonen en in De Verbinding was Westerkim toepasselijk aangekleed. Met paspoppen met bruidskleding, trouwfoto's en –accessoires. Bruidstaart ontbrak ook niet. Een recordaantal van vijftien bruiden, en vijf bruidegoms, showden prachtige japonnen. Klassieke en eigentijdse. Organisator Marjan Jansen droeg een lange jurk met uitwaaierende mouwen, uit de jaren zeventig.

BOEKETJES Jansen, die samen met collega Jeanette, de show organiseerde vindt het organiseren altijd een klus, "maar ik hou ervan", zei ze. "Het thema liefde/trouwen is altijd dankbaar. Valentijnsdag is nu op een vrijdag, dus we sluiten de show af met het wekelijkse borreluur."

"Het meeste werk is het vinden van bruiden en jurken. Drie bewoonsters lopen mee, de dames Beerendonk, Heil en Mulder. De overige bruiden zijn personeelsleden. Ook bruidegoms vinden was een uitdaging. Mannen willen zoiets nooit. Uiteindelijk hebben we een aantal mannelijke collega's, waaronder onze huispredikant Johan Vos, een zoon van een bewoner en de man van iemand die haar jurk heeft geleend, bereid gevonden de bruiden te begeleiden. De bloemenstal die elke woensdag in Westerkim is, heeft de bruidsboeketjes gemaakt."

FILMSTER Kort voor de show zit mevrouw Anna Heil (84) in haar kamer al pontificaal, en een beetje nerveus, aangekleed in een camelkleurige bruidsjapon, geleend van een vriendin van haar dochter Corina. Zij helpt haar moeder met de voorbereiding.

Mevrouw Heil wil graag iets vertellen over vroeger. "Ik ben een echte Groningse en tijdens een vakantieweek bij mijn oom en tante in Nieuw-Vennep heb ik mijn man leren kennen, Jacob. Zijn roepnaam was Jaap. Ik wilde niet meer terug en ben werk gaan zoeken. Ik ging echt voor de liefde deze kant op. We zijn wel in Spijk getrouwd, vanwege al mijn familie daar".

Trots laat ze trouwfoto's zien, herbeleeft alles weer, en zegt lachend: "Ja, het was een mooie man, mensen zeiden het lijkt wel een filmster".

'FLINTSTONE Ze gingen in Nieuw-Vennep wonen, in een 'Flintstone-huisje' op de Westerdreef, kregen een zoon en een dochter, en verhuisden naar de Nachtschadestraat. Mevrouw Heil deed allerlei vrijwilligerswerk, onder andere op de Rehobothschool, bracht maaltijden rond voor Westerkim en ging voor de Algemene Hulpdienst op bezoek bij eenzame mensen.

"Mijn man is in 2000 overleden. Tien jaar terug ben ik in Westerkim gekomen. Heb eerst in Toren A gewoond en nu al drie jaar hier op de vierde etage".

Ze is blij met haar twee kleinzoons, die lekker dichtbij wonen. De zenuwen voorbij loopt mevrouw Heil als een volleerd model met haar bruidegom Johan Vos door de Westerkim. Ze straalt de hele middag. Met zoveel mooie bruidsparen is het een vrolijke dag vol pracht en praal. Jansen, die er in haar jaren 70 jurk en bijpassend hoedje charmant en chique uitziet, beleefde een grappig moment: "Een dame keek me langdurig aan en zei toen 'kind je heb een prachtige bril'. "Hilarisch".

Een groepsfoto aan het eind van de dag.  Van de vrouw in het midden is het gezicht geblurd, want ze wil niet in de krant of op FB.