Haast maken met woningbouw

18 februari 2020 om 08:57

Gemeenteraad wil actie in Rijsenhout

Frits Verhagen

RIJSENHOUT De gemeenteraad wil dat er spijkers met koppen worden geslagen in de verdere ontwikkeling van Rijsenhout. De VVD heeft met steun van vrijwel alle andere partijen uit de raad schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de voortgang in Rijsenhout.

Alle raadsleden waren vorige week uitgenodigd door de dorpsraad en de regiegroep in Rijsenhout. De boodAschap van de bijeenkomst was duidelijk: Rijsenhouters willen boter bij de vis. Ze willen dat er eindelijk eens wat gebeurt in hun dorp.

Eind vorig jaar heeft de rechtbank in Haarlem bepaald dat een nieuwbouwplan in Rijsenhout is toegestaan ondanks bezwaren van de rijksoverheid. Dat betekent niet dat er meteen kan worden gebouwd, want tegen de uitspraak is nog beroep mogelijk bij de Raad van State.
Rijsenhout heeft vorig jaar ook meermalen aan de bel getrokken over de situatie van haar dorp. Het college antwoordde toen aan de dorpsraad dat er gesprekken worden gevoerd met 'Den Haag' en dat de provincie Noord-Holland achter de woningbouwopgave in Rijsenhout staat. Dat is weliswaar winst, maar tot concrete daden zal het vooralsnog niet leiden.

Na het aanhoren van de noodkreten in Rijsenhout vindt vrijwel de gehele gemeenteraad dat er iets moet gebeuren om het dorp te steunen. Daarom zijn er eerst schriftelijke vragen gesteld over de nijpende situatie. Daarna bekijkt de raad of er verdere stappen mogelijk zijn. Het gaat overigens niet alleen om het bouwen van huizen maar ook de plannen voor een nieuw sportcomplex en een dorpshart in Rijsenhout.

BELANGRIJK In de ondersteuning van de wensen van Rijsenhout trekt de overgrote meerderheid van de gemeenteraad een lijn. Dit geeft goed aan hoe belangrijk we dit vinden als raad en mooi ook om te zien dat we als in staat zijn om samen de schouders er onder te zetten?, zegt VVD-raadslid en initiatiefneemster Trudie van 't Hull-Bettink.