De toekomstige bewoners zijn blij met hun plek in Rijsenhout.
De toekomstige bewoners zijn blij met hun plek in Rijsenhout. Frans Tol

Officiële start bouw Rozenhof

17 februari 2020 om 08:20

'Wensen zijn ingepast'

Frans Tol

RIJSENHOUT Woensdag 12 februari startte in de namiddag op het Centurionterrein eindelijk de bouw van het plan Rozenhof. Wethouder Mariëtte Sedee, Arjan van der Neut namens ontwikkelaar Janssen de Jong, en Gerben van der Knaap (Dorpsraad en de Initiatiefgroep) namen de openingshandeling op zich. Sedee wees erop dat het eerste plan voor Rozenhof al van 2012 dateert: “Het is frustrerend dat het allemaal zo lang heeft moeten duren.”

Daarom benadrukte Sedee de afhankelijkheid van bouwtoestemmingen van het ministerie: “Het was spannend of die toestemming van het ministerie kwam voor de bouw van deze 32 woningen. Want die nieuwbouw, juist ook voor jongeren die anders wegtrekken, is hier hard nodig voor de leefbaarheid. Wij waren dus als gemeentebestuur heel blij met die toestemming.”

Volgens Arjan van der Neut was de verdeling voor de toewijzing van de woningen aan bewoners van Haarlemmermeer ongeveer fifty/fifty. Voor de bouw van de woningen werden palen geboord met een lengte tot wel 25 meter. En dan zo’n 5 palen per woning. De oplevering zal eind 2020 of begin 2021 plaats gaan vinden. Ook Gerben van der Knaap was enthousiast: “Want wij hebben ons enorm ingezet voor deze nieuwbouw. De plannen met het accent op duurzaamheid en zonnepanelen, ruimtelijke indeling met woningen voor starters, gezinnen en senioren zijn in 2015 definitief gemaakt.” Ton Dekker (80), vader van de huidig eigenaar van de supermarkt Dekker Coop was verheugd: “Ik ben blij met deze nieuwbouw met ook woningen voor jongeren, want de vergrijzing hier is hopeloos.”

WONINGBOUW Desondanks had inwoner José van Beurden kritiek op het project: “Ik ben echt wel tevreden met dit project dat goed is voor Rijsenhout, maar er is een belofte van de gemeente Haarlemmermeer dat zo’n 50 procent van nieuwbouw sociale woningen zouden moeten zijn. Daar is hier niets van gekomen.” Complimenten waren er na het indraaien van de eerste paal tijdens de kennismakingsborrel in de tent voor de ontwikkelaar over de communicatie met omwonenden en het inpassen van wensen.

En dan de toekomstige bewoners. Het echtpaar Ciska en Jan Homan woont al 32 jaar in Rijsenhout. Kaasboer Jan Homan was op 8 lokale markten te vinden: “Wij hebben eerst 27 jaar in Rozenburg gewoond, maar in 2013 het bedrijf en panden aan de Bennebroekerweg aan onze zoon overgedaan. Wij zijn nu blij dat wij hier een eengezinswoning konden kopen.” Gerrit (68) en Els (66) den Hertog uit Hoofddorp zijn als voorbereiding op de oude dag al jaren op zoek naar een gelijkvloers appartement: “Wij willen op de begane grond wonen. Dat is hier gelukt. En mooi is ook dat onze zoon al in Rijsenhout woont.” Carolina en Harry van Straaten (63) wonen nu in een bedrijfswoning in Rijsenhout. Harry: “Maar na mijn pensionering hadden wij uit die woning gemoeten. En met 300 inschrijvingen voor de 32 woningen van dit project hebben wij echt veel mazzel met onze toekomstige maisonette hier.”

JEUGD Toekomstig bewoners Saskia (28) en Edwin (32) wonen nu nog in Amsterdam-Noord. Saskia is zwanger. Edwin: “Wij werken beiden in Amsterdam, maar mijn ouders wonen in De Kwakel en die van Saskia in Alphen. Wij wilden centraal daartussen een huis met een tuin. Dat is hier gelukt.”
Remco Meijer (28) komt uit Zoetermeer, zijn met als Saskia zwangere vrouw Corine (32) komt uit Scheveningen: “Wij wonen nu in Hoofddorp en werken allebei in Haarlem. Wij zochten een grotere woning en hebben die hier via Facebook gevonden.”

Het jeugdige echtpaar Mandy (22) en Rodney (27) Koopman komt oorspronkelijk uit Hoofddorp en Heemstede. Zij hebben al een kind en willen graag meer kinderen: “Wij vonden dit mooie project in onze zoektocht naar een grotere eengezinswoning. Een woning die dicht bij water ligt. En dan bovendien in een rustige omgeving met scholen en een supermarkt om de hoek!”