Column Jonna: Jubileum

25 februari 2020 om 10:45

Column Jonna: Jubileum

[Jonna schrijft elke week over haar leven als jongere in Haarlemmermeer.

Deze column is een bijzondere. Vorig jaar rond deze tijd schreef ik mijn eerste column voor het Witte Weekblad. We zijn nu 49 columns verder en wat ben ik gegroeid. Daarom bedacht ik dat dit een mooi moment was om langs te gaan wat ik eigenlijk al allemaal geschreven heb. Natuurlijk kan ik het niet allemaal vertellen, maar ik weet zeker dat ik een heel eind ga komen :).

Vijftig is een groot getal en ik moet zeggen, originele onderwerpen bedenken wordt nu wel moeilijk. Ik heb over zoveel verschillende dingen gepraat. Vaak lazen jullie een column die ging over dingen in mijn dagelijks leven. Daarbij heb ik daarnaast ook wat algemenere stukken geschreven, bijvoorbeeld over het WK voetbal en de verkiezingen. Het schrijven van een stuk lijkt in theorie niet zo moeilijk maar in praktijd is dat het wel. Zodra je over actuele dingen schrijft moet je heel erg opletten hoe je alles verwoordt. Eigenlijk moet je Zwitserland zijn in dat soort situaties. Ik heb er heel erg op moeten letten toen ik het stuk over S.V Pax schreef, ook was het moeilijk om in de column over ouders niet disrespectvol over te komen. Voor de mensen die het niet meer weten, ik vertelde in die column dat ouders aan de kant van een hockey- of voetbalveld staan, ook volwassen moeten zijn tegenover de mensen die de wedstrijd fluiten.

Andere columns hadden weer een hoop research werk. Toen ik nog niet zo lang geleden over de lerarenstaking schreef, moest ik er zeker van zijn dat alle informatie die ik vertelde, ook wel echt klopte. Tijdens het schrijven van de column over de stikstofcrisis ben ik volledig in het hele verhaal gedoken. Dat geldt ook voor dat stuk over S.V Pax.

Een ander ingewikkeld ding is dat je elke week een andere titel moet bedenken. Ik kan bijna met zekerheid zeggen dat ik 50 verschillende titels heb. Ik denk dat het een iets makkelijkere opgave was geweest als ik direct geslaagd was. Dan begon ik gewoon aan een nieuw hoofdstuk en dus ook met nieuwe ervaringen, nu is dat nog niet helemaal het geval.

Als ik kijk naar mijn favoriete columns dan zijn dat degene over het reizen. Ik probeer elke reis op een andere manier te vertellen. London was een verslag, bij Zweden keek ik naar de cultuurverschillen en ik ben van plan om Kreta weer op een andere manier te vertellen :). Ik heb al met al veel zin in de volgende 50.