Nederlands Transport Museum krijgt Fouga Magister-straaljager

NIEUW-VENNEP Museumdirecteur Arno van der Holst hintte er vorige week in deze krant al op, en nu is bekend geworden dat het is gelukt. Het Nederlands Transport Museum (NTM) heeft een opvallende Fouga Magister-straaljager gekregen. Het toestel is deze kerstvakantie al te zien in het in Nieuw-Vennep gevestigde museum.

Het tweepersoons trainingstoestel is eind vorige eeuw gebruikt voor de opleiding van piloten van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de kerstvakantie mogen bezoekende kinderen in het NTM zelf in de cockpit van deze straaljager stappen om eens te kijken hoe het voelt om straaljagerpiloot te zijn.

De Fouga Magister is eigendom van de Belgische luchtmacht, waar het vliegtuig vanaf 1961 werd gebruikt als opleidingsvliegtuig. In de jaren '60 en '70 werden met deze straaljagers de nieuwe straaljagerpiloten van zowel de Belgische als van de Nederlandse luchtmacht opgeleid. De laatste Fouga Magisters bleven tot 2007 bij de Belgische luchtmacht vliegen.

Het toestel dat naar het NTM komt, draagt de opvallende rode kleuren van het beroemde stunt- en demonstratieteam van de Belgische luchtmacht: de Rode Duivels. Dit maakt het niet alleen extra leuk voor kinderen om in de cockpit plaats te nemen, maar levert ook bijzonder fotogenieke foto´s van de jonge 'piloten-in-spé' op.

Naast de nieuwe straaljager, een bruikleen van het Belgisch Koninklijk Legermuseum, heeft het museum in de kerstvakantie nog een aantal nieuwe attracties. Voor kinderen is er een 'Griezelbus' en een springkussen en tijdens gratis rondleidingen 'achter de museale schermen' kan iedereen een kijkje nemen bij de enorme flightsimulator van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Daarnaast is vanaf 27 december ook is de allereerste Amsterdamse metro, de 'Zilvermeeuw' uit 1977, in het museum te zien.

Het NMT is elk weekeinde en tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.nederlandstransportmuseum.nl.

Kerstavond bij het Apostolisch Genootschap

NIEUW-VENNEP Bij het Apostolisch Genootschap heeft kerstavond een eigen gezicht. De kerstwijding heeft dit jaar als thema 'De kracht van het verhaal' meegekregen. Publiek is 24 december vanaf 20.00 uur welkom.

Reden dat het Apostolisch Genootschap voor dit thema heeft gekozen, is omdat deze boodschap van het kerstverhaal volgens de kerkgemeenschap nog altijd actueel is.

Tijdens de dienst wordt in een sfeervol uur met vertellers, muziek en zang het oude verhaal in de woorden van nu gegoten. Hierdoor gaan toehoorders als het goed is ook nadenken over de kracht van hun eigen verhaal.

Iedereen is welkom, het Apostolisch Genootschap is te vinden aan de Zuiderdreef 3. Meer informatie over deze kerkgemeenschap staat op de website www.apgen.nl.