Secretaris Willemijn van Klingeren.
Secretaris Willemijn van Klingeren. Frans Tol

Wijkraad Linquenda heft zichzelf op

Belangstelling voor opvolging is ver te zoeken

Frans Tol

NIEUW-VENNEP De wijkraad Linquenda houdt per 1 januari officieel op te bestaan. "Eigenlijk speelde die opheffing al een jaar", zo weet secretaris Willemijn van Klingeren. "Nadat Rob Hoogendoorn als voorzitter gestopt was, werd het al knap moeilijk die functie in te vullen. Toen is Joop van der Burg de opvolger geworden, maar Joop had er eigenlijk geen tijd voor."

Van Klingeren geeft aan dat zij toen tijdelijk secretaris is geworden nadat ook Agnes Holthuijsen haar functie als secretaris had neergelegd. "We hebben geprobeerd opvolgers voor de wijkraad te vinden onder jongere mensen, maar dat heeft helemaal geen resultaat gehad."

De voormalig verpleegkundige is geboren en getogen in Amsterdam. "Nadat mijn man, die musicus was, in Hoofddorp een baan als docent muziek gevonden had, zijn wij in 1970 naar Nieuw-Vennep gekomen. Daarna hebben wij nog 24 jaar in Badhoevedorp gewoond, maar ik ben na zijn overlijden weer in Nieuw-Vennep gaan wonen. Dat was ongeveer 11 jaar geleden. Ik ben toen ook lid van de wijkraad geworden."

De doelstellingen van de wijkraad Linquenda waren aandacht voor ouderen en jeugd, verbetering van de sociale cohesie in de wijk, die ruim 40 jaar oud is, en verbetering van het onderhoud van het groen. Op de website staat dat de wijkraad ernaar streeft dat Linquenda er netjes uitziet, zodat de wijk niet verpaupert. Van Klingeren, die in de groengroep zat, is er nu vooral trots op dat vooral het groen langs Kalslagerring er steeds beter uit gaat zien. "Ook heb ik meegedaan met het bredere onderzoek naar de biodiversiteit in de wijk."

Aandacht was er ook voor de vernieuwing van de riolering, zebrapaden, achterpaden, een nieuwe wijkgebouw, het maaibeleid en de verlichting in de wijk.

"De aanwezigheid van een wijkraad is net als een handleiding", zo verklaart Rob Hoogendoorn, "je denkt dat je die toch niet gebruikt maar als hij er niet is, zul je hem toch missen. Ook handig voor de gemeente om via de wijkraad de mening en raad van bewoners te horen. "

WINDMOLENS Linquenda hield bewonersavonden, zoals de infoavond over de dreigende komst van nabije plaatsing van windmolens, en regelde jaarlijks het ophalen van kerstbomen. Die organisatie van de Buitenspeeldag is - net als meer organisatorische dingen - overgenomen door Maatvast.

Van Klingeren: "De fut was er eigenlijk uit. Het laatste jaarverslag is van 2016 en er zijn geen financiƫle verslagen meer gemaakt. Daar heb ik meerdere keren om gevraagd, maar er gebeurde niets. Het kon echt zo niet langer. Alles ging alsmaar stroever." Van Klingeren zet haar werk voor de wijk voort in de Groen & Grijs Groep van de Dorpsraad.

Hoogendoorn weet dat het goed is. "Denk aan de betekenis van de naam Linquenda: 'eens moeten wij deze grond, dit huis en onze dierbaren verlaten'. Het is helaas niet anders, aan alles komt een eind."