John Nederstigt mikt op plek in Europees Parlement

Wethouder op kandidatenlijst voor D66

HOOFDDORP D66-wethouder John Nederstigt staat voorlopig op plek vijf op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. Na een stemming onder D66-leden kan hij mogelijk nog stijgen. De Europese verkiezingen zijn 23 mei volgend jaar.

Het staat vrijwel vast dat Nederstigt volgend jaar niet meer terugkeert als wethouder. Hij heeft er dan bijna 9 jaar opzitten. De Hoofddorper had nog wel door willen gaan. "Ik bruis nog van de ambitie. Ik had nog wel tot mijn 80ste door willen gaan, hoewel het zwaar en intensief werk is."

John Nederstigt is echter ook reƫel. "Ik heb er twee periodes opzitten en nog wat blessuretijd. Dan is het tijd voor een stukje nieuw bloed. Ik vind dat je als bestuurder ook op tijd ruimte moet maken."

Nederstigt komt hoogstwaarschijnlijk ook al niet in het nieuwe college, omdat zijn partij D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand flink verloor. De democraten hebben nog drie zetels over van de zes. Los daarvan had John Nederstigt 1,5 maand geleden intern al aangegeven dat hij niet meer beschikbaar is voor een nieuwe periode als wethouder.

DUURZAAMHEID Nederstigt heeft in zijn bijna 9 jaar duurzaamheid als breed op de kaart gezet in zijn gemeente. Hij is er trots op wat er in die jaren is bereikt. "Ik heb de boodschap kunnen overbrengen dat duurzaamheid loont. Daardoor zijn allerlei clubs in beweging gekomen. Wij zijn van het meten. En cijfers liegen niet. Er is veel tot stand gekomen. Ik ben daar heel erg trots op. Collega-wethouders uit de regio zijn wat jaloers."

De afzwaaiende wethouder geeft een voorbeeld hoe duurzaamheid in het gemeentelijk beleid is doorgedrongen. "Neem het Hart van Zwanenburg. Daar is 400.000 euro uitgetrokken voor allerlei duurzaamheidsvoorzieningen. Dat verdienen we heel snel weer terug. In de praktijk is het lonend." Ook als het Europarlement onverhoopt niet doorgaat, hoeft John Nederstigt niet achter de geraniums. "Er is nog ongelofelijk veel te doen. Maar ik kijk terug op geweldige jaren. Het openbaar bestuur heeft me echt geraakt."