In dit gebied moet straks een nieuwe weg komen.
In dit gebied moet straks een nieuwe weg komen. Frans Tol

'Geen nut en geen noodzaak'

Plannen Poelweg zorgen voor grote onzekerheid

Frans Tol

LISSERBROEK Alsof de komst van de Duinpolderweg nog niet voor genoeg ophef zorgde, werden inwoners van Lisserbroek een jaar geleden geconfronteerd met de komst van een andere nieuwe weg: de Poelweg. Witte Weekblad-verslaggever Frans Tol ging op onderzoek uit.

"Er zou één Duinpolderweg komen. Voor de trajectbepaling daarvan is een hele adviesgroep geweest, maar daar zat niemand uit Lisserbroek in", vertelt Lisserbroeker Dennis van der Voort. "Een jaar geleden ontdekten wij ineens dat er nog een weg over de Ringvaart zou komen. En omdat die vanuit de Poelpolder in Lisse naar de A44 zou gaan lopen kreeg die de naam Poelweg mee. Die weg is er ineens ingerommeld en niemand kan mij nog vertellen hoe. Maar die weg gaat nergens voor dienen en niemand kan mij vertellen wat die weg gaat oplossen."

Vanuit zijn huis wijst Van der Voort naar de plek waar de Poelweg geprojecteerd is. Hij benadrukt alleen maar toevallig de woordvoerder van het Platform Poelweg te zijn. "Het platform is een gezamenlijk project van omwonenden, bedrijven, ondernemers en bewoners van dit buitengebied tussen Lisserbroek en Buitenkaag."

Voorlopig is er een traject bepaald door en net langs woningen van de buren van Van der Voort. "Als er een nieuwe verbinding moet komen, leg die dan aan waar die nodig is, waar de mensen die van die weg gebruik gaan maken ook daadwerkelijk wonen. Wij hebben van Haarlemmermeerse wethouders gehoord dat wij met ons verzet geen schijn van kans maken. Dat die weg er gewoon komt. Maar ons uitgangspunt is: wij gaan er voor zorgen dat die Poelweg er hier niet komt en zien daarvoor een muizengaatje waar wij een heel groot konijnenhol van gaan maken."

De woordvoerder wijst op de boerderij iets verderop beneden aan de Lisserdijk. "Daar is een jaar geleden een jong gezin gaan wonen. Hij is loonwerker, zij is in verwachting van een tweede kind. Er moet een nieuwe keuken in en hij wil uitbreiden. Maar heeft daarin investeren wel zin als je weet dat die Poelweg zo ongeveer door je huis gaat komen? Bedrijven hier kunnen nu 10 jaar geen kant op en bewoners zitten met onverkoopbare woningen."

Er is door de provincies geld beschikbaar gesteld voor een MER en de resultaten daarvan kunnen nog leiden tot het afblazen van het project. Van der Voort wijst naar de Ringvaart. "Kijk, daar moet dan een halfhoge brug gaan komen. Halfhoog maar toch een flink ding. En die gaat dan ook vlak langs het huis van mijn buren aan de overkant in de Poelpolder.’"

De focus van het Platform Poelweg ligt op nut en noodzaak, al beseft Van der Voort dat er verbindingen moeten komen. "Protesterend kom je al gauw in een negatieve spiraal terecht. En verlegt men het traject een beetje, dan zadel je anderen met de gevolgen op. Een betere verbinding zou achter de Keukenhof om via de N208 naar de N207 zijn. Dus via bestaande wegen. Zoek naar werkende alternatieven en niet naar nog niet-bestaande wegen."