Afbeelding
Eigen foto

DORPSDIENDER

Op die fiets

De Vennepse oud-politieman is een voorstander van meer zwart/geel op straat, maar dan wel met de fiets. Dat standpunt is gebaseerd op ervaringen gedurende zijn actieve dienstjaren. "Op de fiets ben je beter aanspreekbaar. Vanuit de auto is dat veel minder. Mensen herkennen je, houden je aan om hun verhaal te doen, soms over privézaken maar vaak met ergernissen over situaties in het dorp. Je kunt dan vanaf het zadel meestal meteen uitleggen wat er aan de hand is."

De fiets, de mountainbike in dit geval, maakt het ook makkelijker mensen aan te spreken op verkeerd rijgedrag, zoals inrijden waar het verboden is, parkeren waar een verbodsbord staat. In zijn tijd volstaat Haspels meestal met een waarschuwing. Een bon kan altijd nog, is zijn filosofie. En het werkt al die jaren.

"Soms moet je als politieman zelf ook een overtreding maken, om je werk te kunnen doen." Hij noemt een voorval in de Symfonie. "Krijgen we een melding, vrouw onwel geworden boven in de wandelgangen. Wij via het looppad zo snel mogelijk op onze bikes naar die etage. Net op tijd om de betreffende persoon reanimatie te kunnen geven. Zou je zeggen, dat is mooi. Maar wat gebeurt er? Commentaar van omstanders, dat je iets doet wat niet mag. En dat je als politie het goede voorbeeld moet geven. Klopt, maar soms heb je ter plekke ontheffing als dat nodig is."

Bij collega’s is ook bekend dat onze politieman graag de fiets pakt om te surveilleren. Soms te graag. "Het was ergens in december, slecht weer, glad op de weg. Ik had de hele dag al binnen gezeten en wilde er even uit, met de fiets. Eigenlijk zag collega Marianne het niet zitten, maar mopperend ging ze toch mee. Toen we moesten stoppen voor een verkeerslicht en daarna groen kregen, ging het mis. Ik reed gewoon door, maar Marianne gleed weg, kwam op straat terecht bijna onder een auto. De bestuurder was meteen gestopt, hielp haar overeind, terwijl ik op dat moment al een stuk verder was en niks in de gaten had."

De onfortuinlijke collega houdt er een pijnlijke knie aan over en betreurt het in stevige bewoordingen Ben z’n zin te hebben gedaan. Hij probeert het later op het bureau met een kop koffie goed te maken.

Geertje Bos

Kerstsamenzang in
dorpshuis De Oase

ZWAANSHOEK In dorpshuis De Oase vindt zaterdag 22 december vanaf 19.00 uur een gezellige kerstsamenzang plaats. Tijdens dit samenzijn kunnen bezoekers samen (kerst)liedjes zingen en genieten van een glühwein of een warme chocolademelk.