Robert Carsouw, financieel directeur van Schiphol, neemt het ‘contract’ in ontvangst.
Robert Carsouw, financieel directeur van Schiphol, neemt het ‘contract’ in ontvangst. Jeanneau van Beurden

Financieel directeur Schiphol neemt ‘koopcontract’ boeren in ontvangst

13 december 2021 om 20:30 Overig

SCHIPHOL Ruim tweehonderd boeren trokken maandagochtend uit protest met de trekker naar Schiphol. Ze kwamen de luchthaven op ludieke wijze een ‘koopcontract’ aanbieden. 

De boeren mochten niet met hun trekkers naar het hoofdkantoor van Schiphol en dus verzamelden zij zich op een nabijgelegen parkeerterrein vlak langs de Kaagbaan. Hier nam Robert Carsouw, financieel directeur van Schiphol, het ‘contract’ in ontvangst. Hij zette geen krabbel, maar sprak de demonstranten wel toe en ging in op vragen van geërgerde boeren


De boeren verzamelden zich onder de Kaagbaan. - Jeanneau van Beurden

Rede tot ergernis bij de agrariërs was er door recente geluiden vanuit Schiphol. De luchthaven zou het aantal vluchten alleen kunnen uitbreiden als alle veehouderijen in een straal van 25 kilometer zouden verdwijnen. Uitkopen viel daarbij als mogelijkheid in het advies van juristen aan het demissionaire kabinet. 

Melkveehouder Wilbert van der Post noemt het 'de omgekeerde wereld'. Het vliegveld draaide het afgelopen jaar miljarden verlies, terwijl de veehouderij winst heeft gemaakt. “Eigenlijk zouden we geld van Schiphol moeten krijgen voor de overname”, zegt Van der Post lachend. Hij ziet ook in dat het contract meer symbolisch dan realistisch is. 

De komst van Carsouw stemt de boeren positief, maar de locatiekeuze nabij de Kaagbaan leidt tot lachwekkende reacties onder de boeren. Om de minuut moet de financieel directeur zijn toespraak pauzeren doordat er een lawaaierig vliegtuig van zijn luchthaven overvliegt. Hijzelf kan er ook om lachen en hervat zijn verhaal als hij weer verstaanbaar is. 

Carsouw benadrukt in zijn toespraak opvallend veel verbinding te zien tussen Schiphol en de agrarische sector. Beide partijen kampen met steeds strengere stikstofrestricties, maar voor het vliegveld is dit een minder groot probleem dan voor de boeren, zegt hij

Over de uitspraak van het ‘uitkopen’ van veehouders binnen een straal 25 kilometer binnen de luchthaven houdt Carsouw het kort. Hij beweert dat er geen plannen zijn om boerenbedrijven op te kopen. Als verraste boeren hierop doorvragen zegt hij geen inhoudelijk antwoord te kunnen geven door 'gebrek aan kennis' over de kwestie. 

De ‘verbinding’ die Carsouw noemt wordt door de boeren een stuk minder gevoeld. “De stikstof die wij uitstoten verdwijnt in de grond en is vervolgens weer een belangrijke voedingstof voor de landbouw”, vertelt boer John Boere


Jeanneau van Beurden

Daarnaast blijven de boeren het belang van de agrarische sector benadrukken. Vliegen is geen primaire levensbehoefte, voedsel wel. “We moeten terug naar de basis”, zegt Roel van Leeuwen die ook meedoet aan de actie. De politiek moet daar meer oog voor krijgen. Het is niet direct waar de actie van maandag voor stond, maar Van Leeuwen vertolkt het verhaal waar de boeren al een lange tijd voor strijden.

Het koopcontract waar de actie om ging hangt de financieel directeur boven zijn bureau 'om zichzelf te herinneren aan het belang van de gezamenlijke strijd'. Nadat Carsouw met deze boodschap heeft afgesloten, stroomt het terrein langzaam leeg en keren de boeren na een vroege ochtend weer terug naar huis. 

Door Jeanneau van Beurden en Christiaan de Paauw

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie