Van der Laan wordt omgeven door de internationale pers.
Van der Laan wordt omgeven door de internationale pers. pr

Internationale bijval bomenproject MeerGroen

15 december 2021 om 11:02 Overig

HAARLEMMERMEER Franke van der Laan heeft met zijn bomenproject van MeerGroen vorige week internationale belangstelling gekregen. “Met EU-commissaris Frans Timmermans en de Vlaamse minister Sahar Demir, hebben we ons bomen-verzamelen-en plantprincipe geïntroduceerd bij het Belgische Bos en Natuur beheer, in aanwezigheid van de pers zoals De Standaard, de VRT, pers uit Spanje en Zweden en een lokale wethouder,” zo laat hij weten. 

Van der Laan: “Bij de bijeenkomst bij Brussel, onder een stralend zonnetje, gaven zowel Timmermans als mevrouw Demir aan dat de verpletterende eenvoud en grote impact van deze aanpak de moeite waard zijn om zover te professionaliseren dat we niet een miljoen bomen maar meerdere miljarden aankunnen. Dat proces gaat in het komende jaar verder vorm gegeven worden maar het werd duidelijk dat we weer een grote stap gezet hebben. Op de heenweg naar Brussel hebben we een mooie collectie zaailingen afgeleverd op de enige bomenhub van Zeeland in Goes. In de buurt van Brussel hebben we tussendoor nog 500 bomen geoogst en op de terugweg konden we 1000 eiken en tamme kastanjes ophalen bij een Belgisch voedselbos.” 

Hoofddorper Van der Laan is al vanaf zijn 17e jaar bezig met deze materie, maar het kost veel moeite en energie de samenleving te bereiken. “Mijn eerste stap was biologie studeren, bij maar liefst vier universiteiten, maar dat werd geen succes door een destijds erg hoog ivoren toren gehalte met onvoldoende relatie met de praktijk. De tweede poging was bij de VN. Daar blokkeerden een oorlog en bureaucratie een doorbraak. Toen was het bedrijfsleven aan de beurt: eerst in de ICT industrie en in veranderingsmanagement. Daar speelden te veel korte termijn financiële overwegingen een blokkerende rol en dus na 25 jaar top-down proberen, heb ik het roer weer omgegooid naar een bottom-up aanpak.”

“Dat was in 2005. Dat proces verliep van vrijwilliger tot bestuurslid en toen beheerder van een natuurtuin. De gevolgde aanpak om mensen bij de natuur te betrekken leverde al snel prijzen op: eerst 25.000 euro, daarna 110.000 euro en toen zelfs 360.000 euro. Maar dat werd het bestuur te gortig door de eisen die er aan werden gesteld. Om de prijs toch in ontvangst te kunnen nemen is toen, in 2011, Stichting MeerGroen opgericht. Sinds 2011 hebben we inmiddels 1.300 vrijwilligers in 40 projecten op 200 hectare gerealiseerd met een stap-voor-stap proces om te laten zien dat onze ‘1+1=5 aanpak’ leuk en mogelijk is.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie