De Amerikaanse rivierkreeft.
De Amerikaanse rivierkreeft. pr

Lezing in Heimanshof: ‘zijn exoten nog te stuiten?’

8 november 2021 om 09:39 Overig

HOOFDDORP Het tegenhouden van vreemde dieren en planten lukt nauwelijks, bestrijden komt vaak neer op dweilen met de kraan open, een beetje binnen de perken houden tot (soms) zich een nieuw evenwicht aftekent en tegen micro-organismen vaccins ontwikkelen lijkt het maximaal haalbare. Dat is de strekking van de lezing op zondag 21 november in natuurtuin De Heimanshof. 

Natuurgids Reinier Hopmans maakt onder de naam  ‘Exoten vroeger en nu’ de balans op en realiseert zich dat de mens zich verplaatst, en dieren en planten reizen mee. “Dat is altijd zo geweest. Een organisme van elders dat door toedoen van de mens in onze omgeving opdoemt, noemen we tegenwoordig een exoot. Niets bijzonders dus, zou je zeggen. De aardappel en de tulp zijn hier zo begonnen, net als de kip en het konijn. Er zijn nog honderden andere voorbeelden. Met vele ervan zijn we nog steeds blij.”

“Toch is daarmee de kous niet af. Zeker niet nu het wereldwijd verhuizen van soorten, per ongeluk en met opzet, blijft toenemen en een onvoorstelbare omvang heeft gekregen. Diverse invasieve vreemdelingen verdringen inheemse soorten, verarmen de biodiversiteit, ontwikkelen zich tot plaag en verzwakken ecosystemen. In economische zin kan veel schade ontstaan. En vooral van bacteriën en virussen worden we helemaal niet blij.”

Natuurgids Reinier Hopmans maakt in zijn inleiding ‘Exoten vroeger en nu’ de balans op. Hij presenteert een rijk geïllustreerd overzicht van de geschiedenis van de eerste exoten tot de huidige situatie.

Aanvang 14.30 uur. Toegang is gratis.  Aanmelden is verplicht via secretaris@deheimanshof.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie