De Hoofddorpse Caitlin van Leeuwen verdedigd haar doel kranig.
De Hoofddorpse Caitlin van Leeuwen verdedigd haar doel kranig. Harvey Dikmans

Toptalent Caitlin droomt van Olympische Spelen

20 oktober 2021 om 10:00 Waterpolo

HOOFDDORP Het begon allemaal met een training van haar broer Nick. Hij speelde waterpolo bij ZPCH en trainde in het Sportcomplex Koning Willem Alexander. Een keer trainde Caitlin mee, als 7-jarig meisje, ze was meteen verkocht. Nu een paar jaar later droomt ze al over deelname aan de Olympische Spelen.

Caitlin van Leeuwen is nu 14 jaar en speelt inmiddels al een paar jaar bij ZVL 1886 uit Leiden. Een van de waterpolo topclubs van Nederland. Op 11-jarige leeftijd vertrok de Hoofddorpse van ZPCH naar ZVL om daar training te krijgen van oud top waterpolospelers. Hier traint zij 8 tot 9 keer in de week. “Dat is fysiek best zwaar”, vertelt Caitlin lachend, “en dan ga ik elke woensdag ook nog naar Zeist om met de Nederlandse top van mijn leeftijd te trainen in voorbereiding op het WJK in Australië.” 

Bij waterpolo moet je fysiek sterk zijn en een goed balgevoel hebben. Caitlin begon met waterpolo als speelster, al snel bleek dat zij als keepster meer talent had. In Leiden krijgt zij training van Theo Uittenhout. Een oud profkeeper met veel ervaring en kunde. Caitlin krijgt van Uittenhout een keepersopleiding. De waterpoloster heeft de laatste tijd dan ook flinke stappen gemaakt als keepster en dat is niet onopgemerkt gebleven. Ook haar optreden tijdens het EJK o.15 van eind juli dit jaar in Szentes, Hongarije, hier was Caitlin 1e keeper, is de Nederlandse bond opgevallen. Als 14-jarige is zij vervolgens opgeroepen voor de selectie o.17 voor het EJK in Sibenik in Kroatië dat half september is gespeeld. 

“Dat kwam als een verrassing”, glundert de Hoofddorpse scholiere, “dat ik als 14 jarige mee mag doen met de meiden onder de 17. Op het toernooi zijn wij als 5e geëindigd. Het niveau was heel hoog en dan ook nog eens twee weken van huis weg. Dat was voor mij ook de eerste keer. Tijdens het toernooi heb ik flink wat speelminuten gekregen. Voor mij voelde het alsof ik volwassen was geworden.” 

Voor de ouders, vader Jan-Hein en moeder Sharon, was het best even wennen. “Wij zijn misschien wel haar grootste fan”, vertelt de trotse moeder. “Wij plannen ons leven om Caitlin heen. Zijn bij elke wedstrijd aanwezig, brengen haar bijna dagelijks naar de training en als je dochter dan voor twee weken naar Kroatië gaat is dat best even slikken.” Gelukkig kon het EJK via een livestream op Facebook worden gevolgd door het thuisfront. 

Caitlin: “Voor mijn eerste wedstrijd op het EJK was ik wat nerveus. Je moet niet zeuren, gewoon doen, zei mijn coach. Als keepster ben je heel belangrijk bij waterpolo. Verdedigend ben jij de regisseur, je moet strategisch de speelsters op de juist plek in het water leggen. Als je dan op z’n EK met oudere speelster speelt is dat best even spannend, maar uiteindelijk is het heel goed gegaan en heb ik er dus heel veel van geleerd.”

Niet alleen leert Caitlin bij waterpolo veel, ook een schooldiploma moet gehaald worden. Zij volgt de Topsport-Talentenschool (LOOT-school) op het Haarlemmermeer Lyceum en zit in 4 mavo. “Ja het examen staat voor de deur”, begint vader Jan-Hein nog maar eens. “Ze is iets te gemotiveerd voor haar sport en haar schoolprestaties lijden daar nog wel eens onder.” Caitlin zelf denkt dat het wel gaat lukken en dat zij netjes haar diploma gaat halen. 

Vooralsnog jaagt het Hoofddorpse waterpolo talent vooral haar dromen na. “Een top keepster worden en hopelijk sta ik dan in 2028 op de Olympische Spelen in Los Angeles.”

Door Ton Dijkstra

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie