Afbeelding
Tim van der Voord

Wethouder Nobel: ‘Met innovatie slimme oplossingen bedenken tegen vliegtuigoverlast’

2 oktober 2021 om 11:48 Overig

HAARLEMMERMEER Deze week bedachten ruim 85 leerlingen en studenten slimme oplossingen op de Makathon het geluidadaptief en circulair bouwen. Bij geluidsadaptief bouwen ontwerp en positioneer je huizen en gebouwen zodanig dat je minder last hebt van bijvoorbeeld vliegtuiggeluid. Circulair bouwen betekent dat er wordt gebouwd met hernieuwbare en duurzame materialen. Een makathon is een middel om jongeren, bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen te brengen om slimme oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van morgen met de kennis en technologische middelen van vandaag.


Woensdag opende wethouder onderwijs, Marjolein Steffens, de makathon. Op vrijdagmiddag was het de lastige taak van de jury, onder leiding van wethouder Jurgen Nobel, om te bepalen wie de beste ideeën had. Ideeën en die verder gebracht kunnen worden in het Fieldlab Geluidadaptief bouwen aan de Rijnlanderweg, want voor de gemeente zijn dit belangrijke onderwerpen.

 “We wonen in de nabijheid van Schiphol”, legt Jurgen uit. “Dat betekent ook dat we daar geluidsoverlast van ervaren. Ik geloof in innovatie. En ik geloof dat we problemen met slimme oplossingen te lijf kunnen gaan. Daarom ondersteunen we ook de proef geluidsadaptief bouwen aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp. Daar staan meer dan 120 containers, die huizen moeten simuleren. Zo kunnen we meten hoe je het best kunt bouwen en zo min mogelijk overlast hebt van vlieggeluid. Uiteindelijk gaat het om een betere leefomgeving.”

De winnaars waren het team ‘Het oor van zwanenburg’ met hun unieke en volledige oplossing voor geluidadaptief en circulair wonen in Zwanenburg, waar ouderen in een fijne groene omgeving kunnen wonen en die de doorstroming van woningen in Zwanenburg bevorderd

Op de Makathon waren drie dagen lang tien coaches en meer dan vijftien experts en workshops om de studenten en leerlingen te inspireren en ondersteunen in hun zoektocht naar slimme oplossingen. De studenten komen onder andere van het Nova College, Hogeschool Inholland, Kaj Munk College, Technisch College Rotterdam en ROC Midden Nederland. 

De Makathon werd mede mogelijk gemaakt door Smart Makers Education, Nova College, Gemeente Haarlemmermeer, Woningcorporatie Ymere, Podium voor Architectuur, Hogeschool Inholland, C-Beta en nog vele andere scholen en bedrijven. U kunt de sfeerimpressies, presentaties van de Makathon terugkijken via: http://live.makathongeluidadaptiefbouwen.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie