Afbeelding
Historisch Archief Haarlemmermeer

Masterplan klaar: 2.000 huizen op Bolsterrein Nieuw-Vennep

16 september 2021 om 10:28 Overig

NIEUW-VENNEP Op het voormalige bedrijventerrein Pionier-Bols in Nieuw-Vennep verrijzen in de komende jaren 2.000 appartementen voor ouderen, starters en stellen zonder kinderen. De huizen worden gebouwd naast de bedrijven die er nog staan. Het college van burgemeester en wethouders heeft het ambitieuze masterplan voor het gebied vorige week gepresenteerd. Inwoners en ondernemers kunnen nu aangeven wat ze ervan vinden.

De karakteristieke toren van drankpionier Lucas Bols blijft in elk geval behouden. “Die vinden we zo iconisch dat deze in elk geval moet blijven staan”, zo zei wethouder Jurgen Nobel bij de presentatie.

Het wordt een bijzondere woontoren en tevens het hoogste punt van het gebied. Aan de randen van het terrein komen ook hoogbouw. Dat is ongetwijfeld even wennen voor de Vennepers, zo erkent wethouder Nobel, want in Nieuw-Vennep is het tot nu vooral laag wat er wordt gebouwd.

De gemeenteraad heeft er eerder voor gekozen om de bedrijvigheid in het gebied te combineren met wonen. Dat werd ook mogelijk doordat het recyclingbedrijf Van Groningen werd uitgekocht. Het oer-Vennepse bedrijf is nog niet zo lang definitief vertrokken naar De Liede.

Het deel van het gebied aan de Westerdreef komt het eerst in aanmerking voor woningbouw. Het is de bedoeling dat daar meer dan 400 appartementen worden gebouwd. De wijk gaat Westerdreefkwartier heten. De voorbereidingen zijn in volle gang en de verwachting is dat in de loop van 2022 de eerste paal kan worden geslagen.

Hoe de andere wijken gaan heten en of de naam Pionier-Bolsterrein bewaard blijft, is nog even afwachten. Volgens Jurgen Nobel is dat aan de projectontwikkelaar, maar hij denkt wel dat de naam Pionier-Bolsterrein blijft bestaan. Dat is namelijk een begrip in Nieuw-Vennep.

Het plan is om in het woongebied minder parkeerplaatsen aan te leggen dan de landelijke norm. Het college heeft daarvoor gekozen omdat de verwachting dat veel toekomstige bewoners van het gebied geen auto hebben. B en W willen ook dat er in straten een maximum snelheid van 30 km per uur komt.

Inwoners en ondernemers uit Nieuw-Vennep mogen nu reageren op het masterplan. Daarna stelt de gemeenteraad het plan definitief vast.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie