De onderscheiding wordt uitgereikt aan kinderen en jongeren die een bijzondere daad hebben verricht. Burgemeester Schuurmans vond dit passen bij de reddingsactie van Luka door de 19-jarige Rik op het voetbalcomplex van SV Hoofddorp. Op maandag 8 juni gaf Rik zijn pas derde training aan het team O11-6. Zijn pupil Luka Wesselius sprong tijdens een oefening over een hek om een bal te pakken. Rik: ”Geen bijzondere actie. De hele tijd doen spelers dit. Maar hij bleef met zijn arm boven op het hek hangen. Ik zag direct dat dit serieus fout was. Het bloed zat overal. Het zag er eng uit, zijn huid lag helemaal open. Ik moest er paar weken later nog aan denken. Gelukkig bleef ik op het moment rustig. Je doet gewoon wat het beste is.”

Ik denk nu dat ik wel mag blijven

”Terwijl zijn moeder Marlies, die toevallig ook trainer van dit team is, bij hem bleef, ben ik naar het het clubhuis gerend, een ehbo-doos gepakt en op mijn scooter naar de andere kant van het hek gereden. Ondertussen had iemand die een BHV-cursus heeft gedaan, met aanwijzingen van 112 zijn arm afgebonden. Zijn vader was er snel bij. Die heeft Luka naar het ziekenhuis gebracht.”

De stagiair bekommerde zich bovendien om de hevig geschrokken teamgenootjes van Luka. De daad heeft bij SV Hoofddorp gezorgd voor veel bewondering voor de tiener. “Ik was pas kort trainer en moest me nog bewijzen. Ik denk nu dat ik wel mag blijven”, besluit Rik optimistisch.