Monique (52) is 25 jaar werkzaam als interieurstylist. Ze heeft zich in die tijd sterk ontwikkeld op duurzaam gebied. Het werd voor haar steeds meer een sport om pareltjes te redden uit de container van de woonwinkel. De passie ligt bij stof en behang. We gaan dit, samen met afgedankte verf, toepassen op de meubeltjes die we inzamelen. Opgepimpt en met het verhaal van de vorige eigenaar, wordt dit weer zichtbaar op het tijdelijke stadsterras tegenover het raadhuis.

"Vier jaar geleden ben ik gestart met mijn bedrijf No Waste decoration, waarbij ik me oriënteerde op restmaterialen. Vooral showmodellen en afgekeurde partijen gordijnstof. Die vermaakte ik voor bedrijven tot kussens met een verhaal, dus letterlijk, met tekst en afbeelding. Ik werkte onder andere samen met Vanderlande uit Veghel, een grote speler op de wereldwijde markt voor transportmateriaal in de luchtvaart. Ze hebben van hun afval bankjes ontwikkeld, en daar moesten kussens op. Ik kwam ook in contact met een leverancier van canvasdoeken aan Landal Greenparks. Samen zetten we reststromen in voor sierkussens. Er leek een mooie opdracht voor mij aan te komen, maar toen sloeg corona toe, en lag alles ineens stil."

Op advies van centrummanager Sonja Olthuis ontstond het idee om contact te leggen met Martin Langeveld, initiatiefnemer van het Stadsterras dat deze zomer midden in Hoofddorp staat. Monique zoekt oude tafeltjes, stoeltjes, krukjes, rekjes en dergelijke waar iets leuks van te maken valt. Opgeknapt maken ze onderdeel uit van het interieur op het plein. Met haar vriendin Hester en compagnon Pascale van Headshot Photo houdt ze zondag 2 augustus op het Raadhuisplein tussen 13.00 en 15.00 uur een inzameling. Ze vraagt niet alleen om een meubeltje van maximaal 1.50 meter en 15 kilo, maar ook om een stukje geschiedenis. "Schrijf dit op en lever dat mee in. Belangrijk te weten is dat iemand afstand van het meubeltje doet."

Vrijwel alles is bruikbaar. Net zo goed een meubeltje van Ikea als een antieke stoel  

"Geen idee hoe de respons is", lacht ze. "Er is aan het begin van de coronaperiode door mensen veel weggedaan. Kringloopwinkels konden de toestroom nauwelijks aan. Misschien is er niets meer over! We hopen op een stuk of tien meubels, worden het er honderd dan moeten we improviseren. Ik verwacht vooral stoelen, tafeltjes en kastjes. Daar doen mensen makkelijk afstand van. Vrijwel alles is bruikbaar. Net zo goed een meubeltje van Ikea als een antieke stoel. Het gaat vooral om een leuk achterliggend verhaal."

"Een andere belangrijke kant van de actie is dat we een mindset willen maken dat van afgedankte spullen vaak nog wel wat te maken valt. Nog steeds zet men makkelijk spullen bij het grofvuil, of kieperen het bij een verbouwing in de container. Ook bedrijven vernietigen te snel een partij waar een foutje in zit. Nieuwe artikelen zijn misschien goed voor de huidige economie, maar met afgedankt materiaal is nog veel te doen. En als Nederland in 2050 100 procent circulair moet zijn, kunnen we beter de gang erin houden. Ik merk dat steeds meer mensen goed bezig zijn, op het stadsterras wil ik ook anderen de ogen laten openen. En tonen hoe creativiteit, hergebruik kan bevorderen. Het wordt een uithangbord voor No Waste decoration. Alsook voor Headshot photo."

"De meubeltjes blijven staan zolang het stadsterras open is. Wat er daarna mee gebeurt, moeten we nog zien. De collectie kan eventueel ook naar festivals of bedrijven gaan. Ook al staat alles een tijdje buiten, het komt zeker niet bij het grofvuil terecht."