Het bericht ging vrijdagavond even na negen uur online en werd direct daarna vele malen gedeeld. Een buurtmeisje zou door een vreemde man zijn gevraagd mee te gaan naar een bijeenkomst op basisschool 't Venne. Een buurvrouw van haar vriendinnetje hoorde dit. Zij belde aan bij de ouders en die gingen op zoek naar de man. Tijdens de zoektocht kwamen ze een ander echtpaar tegen dat naar dezelfde man op zoek was. Hun zoon van acht jaar zou 50 euro van hem aangeboden hebben gekregen om mee te gaan. De man werd niet gevonden, en daarom werd een signalement op facebook gezet, met daarbij een foto van waarschijnlijk een beveiligingscamera. Later liet de buurtpreventie weten van de politie te hebben vernomen dat het om een ongevaarlijke man gaat die geestelijk in de war is.

Er zitten geen kwade bedoelingen achter het delen van dit bericht 

Buurtpreventieteam Getsewoud, dat een kleine 1700 leden telt, staat desondanks nog steeds volledig achter hun handelswijze. Hoewel een van de groepsregels is: respecteer ieders privacy, telde in dit geval een andere regel meer. Die luidt: zorg ervoor dat iedereen zich veilig voelt. We vroegen het team om een reactie. Beheerder Lau Ra laat weten niet echt behoefte te hebben om in de krant te komen.
"Er zitten geen kwade bedoelingen achter het delen van dit bericht. Sterker nog, de buurpreventie is er om preventief te handelen. Met dus te waarschuwen dat deze persoon rondloopt, en de kinderen net even wat beter in de gaten te houden. Of deze persoon nou goed of kwaad in de zin heeft, verward of niet, het is puur ter informatie en preventie. Er is namelijk ook een andere kant. Stel deze man is inderdaad volledig onschuldig, als ouder zijnde schrik je toch als je kinderen thuis komen met zo een verhaal. Maar als je weet dat er iemand rondloopt, reageer je er wellicht iets anders op. Tevens, als deze persoon toch niet geheel onschuldig is, is iedereen wat meer op z’n hoede, en weten ze wat te doen. Het is dus volledig informatief/preventief niet beschuldigend."

Het bericht werd vele malen gedeeld, onder andere door Pauline van Niekerken uit Nieuw-Vennep. Ze deed dat 'zodat die viezerd gepakt wordt'. "Normaal ben ik niet zo van het delen, maar ik had navraag gedaan bij een vriendin die het ook gedeeld had", schrijft ze naar ons via facebook. "Ik heb het gedeeld want wellicht had die geestelijk gestoorde man iets kwaads in de zin. Nu heb ik het bericht weggehaald, het heeft z'n werk gedaan."

Je moet voorzichtig zijn, want zoiets kan makkelijk escaleren 

REACTIES POLITIE Wijkagent Andy Knaap heeft de oproep niet gezien, maar wil op voorhand zeggen een dergelijke handelswijze niet zo netjes te vinden. "Je moet voorzichtig zijn, want zoiets kan makkelijk escaleren. En als iets online staat, kan het moeilijk nog worden verwijderd. Ik ga hierover contact opnemen met de groep."

Woordvoerder van de politie Kennermerland José van Dijk benadrukt dat mensen met een dergelijk vermoeden de politie moeten bellen en niet zomaar duidelijk herkenbare foto's online moeten zetten. "Dat heet smaad en laster en is verboden. We hebben vrijdag informatie gekregen over deze situatie. De betrokken man is benaderd. Hij bleek verward te zijn en is overgedragen aan het gezondheidskader. Ik weet niet hoe het nu met hem is en of hij weer vrij is. Er zijn in deze geen strafbare feiten gepleegd, hoewel het wel heel raar is als hij daadwerkelijk 50 euro aan een kind zou hebben geboden. Mijn collega's hebben zoveel mogelijk gebeld met mensen die zich zorgen maakten. We hebben aangegeven deze zaak zorgvuldig te bekijken."