Het idee voor de bijzondere link van dropping en voedselbank werd gelegd door Klaas Korver, gemeentelid van de Marktpleinkerk. Hij kan zich nog als de dag van gisteren herinneren dat vliegtuigen aan het eind van de oorlog laag over de Geniedijk vlogen om bij Schiphol voedsel te droppen: "Dat was een indrukwekkend gezicht." 75 jaar
later is Korver initiatiefnemer van de actie 'Voedseldropping voor de Voedselbank'. Het goede doel wordt zo gekoppeld aan de herdenking van de bevrijding. Hij zocht daarvoor contact met de diaconie van zijn kerk.

De diakenen werkten het mooie idee van meneer Korver verder uit en hebben de 'Pop-Up voedsel Drive Thru' bedacht met als doel om op zaterdag 2 mei zoveel mogelijk voedsel in te zamelen voor de Voedselbank Haarlemmermeer. Jaap van der Maarl, secretaris van de diaconie van de Protestantse kerken in Hoofddorp: "In deze tijd hebben veel mensen het financieel moeilijk en veel gezinnen kunnen gewoonweg niet rond komen. Enerzijds is het belang om juist nu voedsel in te zamelen groot, anderzijds hebben we te maken met de beperkingen rondom het coronavirus. De 'Pop-Up Voedsel drive-Thru' geeft de brengers de gelegenheid om gewoon in de auto te blijven zitten. Als brengers een tas, die weg mag, met voedsel in de kofferbak zetten en de kofferbak vanuit de auto bij het afgiftepunt openen, dan zorgt de diaconie er voor dat de tas uit de auto gehaald wordt en men weer verder kan".

Van der Maarl verwacht dat het behoorlijk druk gaat worden. "Maar het is afwachten, want het is de eerste keer dat we iets dergelijks doen. We kunnen een grote toeloop zeker aan, want er is voor een goede doorloop gezorgd."


[TREFFEND] Hans Eikemans Van de Voedselbank Haarlemmermeer is blij met actie. “We kunnen niet meer inzamelen bij winkels, en vergelijkbare acties waarbij mensen voedsel droppen en wegrijden, werken goed. Wat dat betreft is de naam van deze actie treffend, alhoewel ik er van uitga dat mensen aan het eind van de oorlog het een stuk zwaarden hadden dan mijn cliënten.”

De Voedselbank Haarlemmermeer is en van de weinige die nog open zijn, in de Ronde Venen en Leiden zijn de voedselbanken bijvoorbeeld dicht. “Het lukt ons aardig ondanks de nieuwe regelgeving gewoon door te gaan”, zegt Eikemans. “Er worden wekelijks. 486 pakketten uitgedeeld. We worden breed gedragen door de bevolking van Haarlemmermeer. We zijn iedereen heel dankbaar die ons steunt. Het zou alleen mooi zijn als we wat meer groente en fruit mogen ontvangen.”

De voedseldropping is op zaterdag 2 mei tussen 9.30 en 13.30 uur kan iedereen houdbaar voedsel met de auto afgeven bij de Pop-Up diaconale voedselbank 'Drive True', De 'Pop-up Drive Thru' is gelegen achter Het Brandpunt en de voormalige Hoofdvaartkerk aan de Hoofdweg 774 (ingang tussen de kerk en de begraafplaats door naar achteren).