Zelf ziet hij wel mogelijkheden om zijn toekomstige milieuvriendelijke papier in de eigen printshop te gebruiken. Maar het blijft nog steeds een grote uitdaging om het commercieel aantrekkelijk te maken om producten van Olifantsgras te maken. Toch gelooft Gertjan de Jong met volle overtuiging in de mogelijkheden van het uit Azië afkomstige gewas.

De 48-jarige ondernemer uit Nieuw-Vennep werd tien jaar geleden gegrepen door de milieuproblematiek. Juist in die tijd begonnen boeren in Haarlemmermeer met het telen van Olifantsgras. Op verzoek van Schiphol zochten zij naar een middel om ganzen te weren. De diervriendelijk oplossing werd samen met de Wageningen University in het buitenland gevonden met dit snel groeiende gras, dat een lengte kan bereiken van 4 meter hoog. Al snel bleek dat Olifantsgras veel meer CO2 afvangt dan bomen, en als grondstof kan dienen voor allerlei producten.

De Jong zag zes jaar geleden mogelijkheden tijdens gesprekken met enthousiaste boeren uit zijn vriendengroep: "Het is een bamboe-achtig gewas dat hier goed groeit en zeker 25 jaar achter elkaar een hoge oogst opbrengst biedt. Je kan er van alles van maken zoals stalstrooisel en papier. De nieuwste ontwikkeling is het produceren van blokken waarmee piepschuim kan worden vervangen voor isolatie of verpakking. Ook kunnen er korrels van worden gemaakt, bio plastic. Die zou je in een 3d-printer kunnen stoppen waarna de mogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn. Stoelen, bloempotten, bestek, noem maar op."

Kan je concurreren met plastic? Nee. Nog niet.  

"We zitten nog in de opstartfase. Er moet onderzocht worden hoe sterk het product is en hoe het met het afbreken in de natuur zit. Misschien moet er voor de versteviging polyester in, hoewel je dat eigenlijk niet wil." Rest nog de commercieel toepasbare mogelijkheden. "Daar ligt de grote uitdaging", weet De Jong. "Kan je concurreren met plastic? Nee. Nog niet. Ik kan het papier wegens de hoge prijs nog niet gebruiken in mijn bedrijf Copy Partners. Maar milieutechnisch en voor de toekomst is Olifantsgras veel beter voor iedereen. Ik hoop op steun van alle betrokken partijen in de keten want we kunnen er niet omheen: dit is de toekomst, dit is nieuwe economie."