Het besef dat de volledig op zijn situatie aangepaste rolstoelbus écht van hem is dringt in het pand van Aanpassingsbedrijf Bierman in Nieuw-Vennep nog maar moeilijk tot Ricardo door. Natuurlijk, in het bijzijn van zijn ouders en zijn vriendin kreeg hij van verkoopmedewerker Dominic Verbeek de sleuteltjes van de Fiat Ducato én een fraai boeket bloemen overhandigd. Ze waren voor hem en niemand anders. Maar toch. 

“Ik vind het nog steeds heel bijzonder dat zóveel mensen dit voor mij mogelijk hebben gemaakt. Het is amper te bevatten”, zegt de doorbijter uit Cruquius met een welhaast teder klopje op de in de kleur ferro grey uitgevoerde bus die naast de bestuurder en Ricardo ruimte biedt aan vier passagiers. “Dit had ik in oktober vorig jaar niet kunnen bedenken, niet durven dromen. Ook heel veel voor mij totaal onbekende mensen hebben dit mogelijk gemaakt. Ik kan nooit iedereen bedanken. Mag ik dat via de krant doen? Mag ik laten weten dat ik ongelooflijk dankbaar ben voor iedereen die mijn leven een stukje gemakkelijker heeft gemaakt?. Voorlopig hoef ik me geen zorgen te maken over vervoer.”   

Zorgen over vervoer. Ze waren vorig jaar huizenhoog omdat zijn rolstoelbus, achttien jaar oud en tweedehands aangeschaft, tot op de draad was versleten. En dat terwijl hij voor vervoer afhankelijk is van die bus. Voor familieleden en vrienden aanleiding om in oktober vorig jaar online een crowdfundingsactie te beginnen teneinde Ricardo het voor hem gelukzalige gevoel van vrijheid te kunnen laten behouden. Leuke dingen blijven doen ondanks dat zijn onderlichaam totaal verlamd is, zijn beide nieren zijn verwijderd, zijn galblaas er nog uit moet en hem daarna nog meer operaties wachten. En dat allemaal door een gescheurde buikaorta. Het aneurysma dat hem op 7 november 2014 velde zorgde in zijn lichaam voor een enorme ravage en bepaalt zijn leven. Zo moet hij drie keer in de week naar het VUmc om te dyaliseren. 

Tegelijkertijd met de start van de crowdfunding verscheen in HCnieuws een paginagroot artikel over Ricardo. Het leverde talrijke reacties op. Zoals ook allerlei acties geld in het laatje brachten. Na ruim een half jaar was het benodigde bedrag van 44.000 euro binnen.”En dan begint het. Dan moeten allerlei afspraken gemaakt worden”, kijkt Ricardo  terug. “Ik moet zeggen dat ze bij Fiatdealer Frank Vaneman in Aalsmeer, bij Bierman en bij het gemeentelijke WMO-loket ontzettend betrokken zijn geweest. Alles was bespreekbaar. Tot aan mijn persoonlijke wensen aan toe. Het is een groot project geweest. Te ervaren dat je niet alleen bent heeft me een geweldige oppepper gegeven.”

Trudy Witteman
Foto: Trudy Witteman
Trudy Witteman
Foto: Trudy Witteman