Zijn werkgebied is uitgestrekt en afwisselend. “Getsewoud en de vier dorpen zijn niet met elkaar te vergelijken, dat maakt het leuk.” Knaap stelt een goed contact met de bewoners zeer op prijs en stelt zich graag voor via deze krant: “Ik hou van aanpakken en het politiewerk zit mij in het bloed. Mijn vader is ook wijkagent. Naast mijn werk ben ik vrijwilliger bij de brandweer.” Als hobby heeft Knaap, vader van een zoon en een dochter, een volkstuin, houdt hij schapen en doet hij graag aan mountainbiken. 

[FIETS] De fiets is een belangrijk vervoermiddel voor Knaap. “Ik probeer het meest op de fiets te doen. Die staat altijd achter in de bus. Getsewoud doe ik samen met mijn collega Mohamed Hasnaoui, maar de dorpen heb ik alleen op mijn bordje.” Via rapportages verneemt de wijkagent wat er bij de politie of de handhavers is gebeurd, gaat in op terugbelverzoeken van de wachtkamer en voert ook bij mensen thuis gesprekken. Bij burenconflicten wordt buurtbemiddeling ingeschakeld. 

“Overal gebeuren dingen. In Getsewoud zijn op een normale werkdag de mensen het meest ’s avonds thuis en dan is er veel jeugd op straat. Wij moeten de boefjes in de wijk in de gaten houden, zoals bijvoorbeeld dealers, en mogelijk aanhouden. Ook voeren we alcoholcontroles uit. Als wijkagent willen we de regie in handen houden. Ik word ook wel aangeroepen als ik ergens rijd. Als mensen iets vragen kunnen we vaak heel veel doen. In de nachtdienst wordt gesurveilleerd in het zuidelijk deel van de polder. Als er een melding komt, acteren we daarop. Ik rijd ’s nachts ook wel op de fiets. Dan ruik, hoor en zie je veel meer.” 

[BROMSNOR] “Lisserbroek is een heel betrokken gemeenschap, er zijn veel contacten op de buurtpreventie app. De politie wil ook graag spreekuren in de dorpshuizen, maar de coronacrisis heeft dat vertraagd. Wijkagenten draaien nu veel noodhulp bij meldingen van 112 als reanimaties, ruzies, onder andere nu in supermarkten, en bij aanrijdingen. Die zie je hier veel meer. Er komt heel veel op je pad. In drie recente avonddiensten kon ik pas na 22.00 uur eten. Helaas kun je niet zo’n 'Bromsnor' als vroeger meer zijn. Ik probeer het wel, je kunt dingen aanpakken zoals je het zelf graag wil, maar de maatschappij is veranderd. En helaas heeft dat ook met capaciteit te maken. We hebben heel veel profijt van de ondersteuning van de handhavers, daar hebben we goede samenwerking mee.” 

Vijf handhavers werken al vanuit het gezamenlijke kantoor in het Servicecentrum-Zuid. “Per 25 mei verhuizen wij ook daar naar toe. We hebben een leuk, gezellig en actief team dat van aanpakken houdt. Als gebied is Haarlemmermeer fijn, evenals de samenwerking met de gemeente.”

Knaap hoopt dat de mensen de wijkagent kunnen vinden via 0900-8844 of op politie.nl de betreffende wijk of dorp intoetsen en dan een mail sturen. “Het kan ook anoniem via 0800-7000. Wijk aangelegenheden zijn meestal niet acuut, maar bij spoed uiteraard 112 bellen.”

[Ria Meuleman]