Het initiatief dient ter vervanging van het idee van Palènpa om dit seizoen zich te richten op het produceren en verkopen van materiaal aan onder andere campings en recreatieparken. Mede-eigenaar Bas van Haastrecht: "Helaas heeft de coronacrisis daar voorlopig een streep door gezet. Onze beoogde klanten hebben het zwaar en zijn voorzichtig met hun geld. Iets soortgelijks geldt voor Dirk Molenaar, eigenaar van Kleine Vennep. Tot 1 september mag hij geen evenementen organiseren. Al zijn groene hectares liggen daar nu maar te liggen."

"Toen duidelijk werd dat kinderen tot en met twaalf jaar weer mogen buiten spelen en sporten, hebben Kleine Vennep en Palènpa besloten de handen ineen te slaan. Voila Palènpa Park. Op veilige afstand van elkaar en met inachtneming van de richtlijnen maken we het mogelijk dat gezinnen met kinderen een leuk dagje uit hebben."

"Afgelopen weekend was ons testweekend dat succesvol is verlopen”, zegt de Hoofddorpse ondernemer. “In plaats van dat we zelf instructie gaven, hebben we voorlichting via een filmpje gegeven. Dat pakte goed uit. Vervolgens gingen ouders met kinderen aan de slag en we konden zien of iedereen zich wel prettig voelde in deze tijd. Omdat er op het terrein volop ruimte is, ging het allemaal goed. Ik zag veel vrolijke kinderen. Mensen hadden eten en drinken meegenomen en dat werd bij de bouwkavel genuttigd. Er liggen spullen klaar en er staat een picknicktafel. Iedereen heeft een eigen plekje en het is de bedoeling dat het afval na afloop wordt meegenomen."

Hetzelfde dagdeel moet het bouwwerk weer worden afgebouwd, maar dat is volgens Van Haastrecht geen enkel punt. "Ik heb zelfs gehoord dat dit het leukste onderdeel was, of net zo leuk als het opbouwen. De plek wordt voor vier uur gehuurd en de globale indeling is anderhalf uur opbouwen, twee uur spelen en een half uur afbreken. Kinderen kunnen in die tijd hun energie kwijt en zijn daarna helemaal tot rust gekomen. De meeste deelnemers vonden het wel mooi geweest, hoewel een groep uit Nieuw-Vennep het zo leuk vond dat ze twee keer hebben gebouwd."

Het idee is simpel. Met houten palen en panelen kunnen kinderen prachtige hutten bouwen. De palen en panelen worden aan elkaar verbonden met bouten en moeren en zijn daardoor herbruikbaar. Je kunt telkens opnieuw bouwen. Met een bouwpakket zijn drie hutten te bouwen en een toren van toren 2,40 meter hoog. Daarbij kunnen bruggen en laddertjes worden gebruikt.

“De creativiteit van de kinderen gaat alle kanten op. De ene bouwt een fort, de ander een sprookjesslot. En eigenlijk is er geen verschil tussen jongens en meisjes, ze bouwen net zo fanatiek al bedenken jongens misschien net iets vaker dat het een ridderkasteel is geworden.”

Tamar van Haastrecht
Foto: Tamar van Haastrecht
Kinderen bouwen hutten op landgoed Kleine Vennep.
Tamar van Haastrecht
Foto: Tamar van Haastrecht
Kinderen bouwen hutten op landgoed Kleine Vennep.
Tamar van Haastrecht
Foto: Tamar van Haastrecht
Kinderen bouwen hutten op landgoed Kleine Vennep.
Tamar van Haastrecht
Foto: Tamar van Haastrecht
Kinderen bouwen hutten op landgoed Kleine Vennep.